Daugavpilī turpina pieaugt saslimstība ar trihinelozi

foto zooinfo.lv
foto zooinfo.lv

Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests ziņo, ka Daugavpilī un novadā turpina izplatīties trihineloze. Šajā sakarā PVD rīko cūku novietņu un gaļas tirdzniecības vietu kompleksās pārbaudes.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem, 2011.gadā saslimšanas gadījumu skaits ar trihinelozi Latvijā palielinājies četras reizes – no 52 saslimušajiem 36 tika reģistrēti Daugavpilī un novadā, kā arī Krāslavā. Taču, neraugoties uz veiktajiem profilaktiskajiem pasākumiem, saslimstības ar trihinelozi līmenis Dienvidlatgalē turpina pieaugt. Šī gada pirmajos trīs mēnešos Daugavpilī un Daugavpils novadā tika reģistrēti vairāk kā 30 jauni saslimšanas gadījumi ar trihinelozi. Uz doto brīdi saslimstības līmenis Dienvidlatgales reģionā daudzkārt pārsniedz iepriekšējos gados reģistrēto līmeni.

PVD Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Ilze Meistere ziņo, ka dienesta darbinieki plāno pārbaudīt vairāk kā 70 dzīvnieku novietnes. Pārbaužu laikā ar nolūku konstatēt trihinelozi tiks ņemti un laboratoriskai izmeklēšanai nosūtīti mājas cūku asins paraugi. Laboratoriski pārbaudīt plānots arī legāli nomedītās mežacūkas. 

Veicot pastiprinātas gaļas tirdzniecības vietu pārbaudes Daugavpils novadā, PVD inspektori ņems arī svaigas cūkgaļas paraugus un nosūtīs laboratoriskiem izmeklējumiem.

PVD atgādina iedzīvotājiem, ka, lai pasargātu sevi no trihinelozes un citām dažādām zarnu infekcijas slimībām, uzturā drīkst lietot tikai zināmas izcelsmes, drošā tirdzniecības vietā iegādātu, termiski apstrādātu cūkgaļu. Neiesaka iegādāties mājās kautu un laboratoriski nepārbaudītu cūkgaļu. Savukārt, cūku īpašnieki, kas cūkas audzē pašpatēriņam, nedrīkst nodarboties ar dzīvnieku gaļas tirdzniecību, jo nepārbaudīta gaļa apdraud pircēju veselību.


Написать комментарий