Gruzijas prezidents ir gatavs atkāpties, ja Krievija “atdos” Abhāziju un Dienvidosetiju

foto telegraph.co.uk
foto telegraph.co.uk

Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili paudis gatavību atkāpties no amata un pašsakropļoties, ja Krievija "atdos" Gruzijai separātisko Abhāziju un Dienvidosetiju.

Par to Gruzijas prezidents paziņoja televīzijas kanāliem jaunās autotrases Rustavi pilsētā apmeklējuma laikā, piebilstot, ka Krievija ne jau pirmo reizi runā par lielo mīlestību pret Gruzijas tautu "un pie šiem meliem mēs jau esam pieraduši".

Saakašvili skaidroja, ka viņaprāt, Krievija vēlas, lai Gruzijā notiek varas maiņa, jo "pašreizējā vadība ir pārvērtusi Gruziju par veiksmīgu valsti".

"Viņiem veiksmīga Gruzija ir pats lielākais murgs. Valsts, kuru viņi 2008.gadā pasludināja par iznīcinātu, ir cēlusies no pelniem un sasniegusi tādus panākumus, uz kādiem tiecas pat pašā Krievijā," paziņoja Gruzijas prezidents.

"Otrkārt, varas maiņu Gruzijā viņi vēlas, jo vēlas pie varas tādu spēkus, kas tieši vai pastarpināti solītu legalizēt Krievijas okupāciju Gruzijas teritorijās, izbeigt meklēt starptautisku atbalstu šajā jautājumā un samierināties ar notikušo, ko pašreizējā Krievijas vadība, dēvē par jaunradīto realitāti," klāstīja Saakašvili.

Gruzijas prezidents paziņoja, ka gadījumā, ja Krievija "ir gatava atdot Gruzijai kontroli pār tās okupētajām teritorijām un izvest savu karaspēku, tad jau šodien pat esmu gatavs aizlidot, kur vien nepieciešams, un parakstīt vienošanos par to, ka mūsu valdība atkāpjas apmaiņā pret teritoriju atdošanu. Viņi taču saka, ka pēc manas aiziešanas uzlabos attiecības ar Gruziju. Lūdzu, es aiziešu, bet lai atdod teritorijas. Tas var notikt arī starptautiskā uzraudzībā," skaidroja Gruzijas prezidents.

"Otrkārt, esmu gatavs arī sev nogriezt un viņiem nosūtīt tās savas ķermeņa daļas, par kurām viņi ne reizi vien izrādījuši interesi. Es to saku bez ironijas. Lai tikai viņi izved savu karaspēku un ļauj daudzu etnisko grupu veidotajai Gruzijas tautai attīstīties starptautiski atzītajās robežās," norādīja Saakašvili.

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs, kas pēc Vladimira Putina stāšanās prezidenta amatā, visticamāk, kļūs par Krievijas premjerministru, ceturtdien paziņoja, ka Saakašvili ir "nulle" un viņš cer, ka "agri vai vēlu" Gruzijas prezidents aizies no politikas.

"Saakašvili ir tukša vieta. Nulle. Agri vai vēlu viņš aizies no politikas," paziņoja Medvedevs, klāstot, ka "Gruzija ir mums tuva valsts, Gruzijas tauta mums ir ļoti tuva. Mēs to mīlam un ne reizi vien esam glābuši". Medvedevs apgalvoja, ka Krievija ir gatava veidot labas attiecības ar citiem Gruzijas politiķiem.

Dienvidosetija un Abhāzija 90.gadu sākumā pasludināja neatkarību no Gruzijas , tomēr tās par neatkarīgām valstīm pēc 2008.gada Krievijas un Gruzijas militārā konflikta atzinušas tikai Krievija, Nauru, Nikaragva, Tuvalu un Venecuēla. Gruzija abas separātiskās republikas joprojām uzskata par neatņemamu savas teritorijas sastāvdaļu.


Написать комментарий