LM: apvienotais sociālo aprūpes centru modelis sevi attaisnojis daļēji

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Apvienotais valsts sociālo aprūpes centru modelis sevi attaisnojis daļēji, jo sociālās aprūpes sistēmā nemitīgi tiek konstatētas dažāda veida problēmas, kas tiešā veidā ietekmē centros dzīvojošos klientus, secina Labklājības ministrijas (LM) valsts sekretāre Ieva Jaunzeme, informēja LM.

Būtiskākās no problēmām - centros ir liela kadru mainība, jo tajos strādājošo atalgojums ir katastrofāli zems. Līdz ar to tiem speciālistiem, kas centros šobrīd strādā draud "izdegšana". Tāpat tajos ir nepietiekams veselības aprūpes nodrošinājums. Vienlaikus konstatētas nepilnības komunikācijā un saskarsmē ar klientu tuviniekiem, jo bieži vien radinieki nevēlas komunicēt ne tikai ar centru darbiniekiem, bet arī ar saviem tuviniekiem.

Lai tās risinātu, LM valsts sekretāre plāno turpināt darbu pie sistēmiska procesa sakārtošanas, tādējādi nodrošinot, ka valsts sociālās aprūpes centros dzīvojošie klienti saņemtu viņu vajadzībām piemērotus pakalpojumus.

Tā kā šobrīd sociālās aprūpes iestādēs dzīvo vairāk kā 4,5 tūkstoši klientu, lai precīzāk noteiktu, kādas katram no klientiem ir aprūpes vajadzības, LM darba grupa izstrādājusi priekšlikumus par aprūpes grozu, kas nepieciešams katrai no klientu grupām atkarībā no viņu spējām veikt pašaprūpi.

Jaunzeme ir uzdevusi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības departamentam sadarbībā ar NVO izvērtēt katrai klientu grupai nepieciešamo aprūpes laiku un nepieciešamo aprūpes personāla daudzumu. To izvērtēs pilotprojekta veidā. Ja rezultātā konstatēs, ka esošais aprūpes personāls netiek galā ar visiem uzdevumiem, LM izskatīs jautājumu par institūciju spēju uzņemt jaunus klientus, pārskatot vai esošais finansējuma modelis spēj nosegt klientu vajadzības. Viens no risinājumiem ir institūciju esošo klientu skaita samazināšana par labu alternatīvajiem aprūpes pakalpojumiem.

Jautājums par aprūpes kvalitāti centros kļuva aktuāls pēdējā pusgada laikā. Uzmanību centros notiekošajam pievērsa gadījums centrā "Kalkūni", kur tika novārdzināts zēns invalīds. pērn rudenī no "Kalkūniem" Stradiņa slimnīcā nopietnā stāvoklī nonāca jaunietis,kurš kopš dzimšanas slimo ar cerebrālo bērnu trieku. Zēnam bijušas grūtības ar barības norīšanu, un tika pieļauts, ka viņš aprūpes centrā nav pienācīgi ēdināts. Saistībā ar šo gadījumu pārbaudi sāka LM un VI.

VI ekspertīzē valsts sociālās aprūpes centrā "Kalkūni" un Daugavpils slimnīcā konstatēja organizatoriskus trūkumus un nesaskaņotas darbības starp ārstniecības personām un sociālajiem darbiniekiem. Savukārt pēc dienesta pārbaudes vairākiem sociālās aprūpes centra "Kalkūni" darbiniekiem tika noteikts disciplinārsods - rājiens.

Savukārt marta beigās policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar trīs invalīdu - kādu divu jaunu sieviešu un zēna - nāvi Daugavpils novada sociālās aprūpes centrā "Kalkūni".

Pārbaude notika arī sociālās aprūpes centrā "Rūja", kuras iemītnieks, 20 gadu vecs puisis slimnīcā nomira. Pēc viņa mātes sūdzības tika sākta pārbaude sociālās aprūpes centrā. Viņš miris akūtas saslimšanas dēļ, taču pret trim centra darbiniekiem ierosinātas disciplinārlietas,

"Rūjā" LM ir konstatējusi vairākas nepilnības dokumentācijā par sociālās aprūpes pakalpojumu sniegšanu. Sociālās aprūpes un medicīniskā personāla izglītība atbilst normatīvajos aktos noteiktajam. Trīs medicīnas māsas un psihiatrijas māsa ir reģistrētas praktizēttiesīgu māsu reģistrā, līdz ar to ir tiesīgas veikt savus amata pienākumus. Tajā pašā laikā darbinieki savus tiešos darba pienākumus veic ārpus darba grafikā norādītā.

LM uzsver, kamēr nav konstatēta darbinieku nolaidība, gadījums SAC "Rūja" uzskatāms par smagas slimības sekām. Šobrīd VSAC Vidzeme direktors Modris Karselis izvērtē SAC Rūjas vadītājas, Veselības nodaļas un Sociālās aprūpes nodaļas vadītāju rīcību. Līdz ar to VSAC Vidzeme vadošo amatpersonu atbildība par notikušo tiks vērtēta pēc tam, kad būs saņemti pārbaužu materiāli no Veselības inspekcijas.


Написать комментарий