Deputāts: Ministrs nevarēja paskaidrot, kāpēc DU apdraud nacionālo drošību

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Drošības policija uzskata, ka Daugavpils universitāte un citu sabiedrisko organizāciju virkne apdraud nacionālo drošību un sabiedrības saliedētību. Pie šādiem secinājumiem var nonākt, izlasot dienesta pēdējo atskaiti, paziņoja Saeimas deputāte no «SC» Marjana Ivanova-Jevsejeva.

«SC» pārstāvji griezās pēc paskaidrojumiem pie Iekšlietu ministra R.Kozlovska, taču uzklausīja diezgan apšaubāmos argumentus. Piemēram, ministrs uzskata, ka Latvijas sabiedriskās organizācijas un augstskolas, aizbildinoties ar mērķi «saglabāt krievu valodu un kultūru» cenšas palielināt savu popularitāti, kas savukārt neatbilst nacionālajām interesēm. 

«Mēs atgādinājām ministram, ka DP atskaitē figurē arī Jānis Urbanovičs un «Saskaņas Centrs» kā subjekti, kas varētu apdraudēt Latvijas drošību. Uz jautājumu, kādā veidā «SC» varētu apdraudēt valsti, Kozlovska kungs paskaidroja, ka DP saskatīja tā saikni ar referendumu par krievu valodu, kura mērķis bija ieviest valstī otro valsts valodu. Šāda situācija, pēc ministra domām, rada nestabilitāti valstī. Taču Kozlovska kungs piebilda, ka «SC» kā politiskais spēks neapdraud valsti», - pastāstīja M.Ivanova-Jevsejeva.

Deputāte paziņoja, ka DP redzeslokā nonāca arī Krievu kultūras dienas Latvijā. Acīmredzot, Iekšlietu ministrija nezināja, ka minētā tradīcija eksistē mūsu valstī no 1925.gada un to aktīvi atbalstīja bijušais prezidents Valdis Zatlers. Kāpēc tad Zatlera kunga vārds netika iekļauts DP melnajā sarakstā? Uz šo argumentu, pēc deputātes vārdiem, ministrs paziņoja, ka pati par sevi krievu valodas nostiprināšana ir normālā parādība. Taču nav pareizi, ka atsevišķas personas to izmanto, lai saņemtu politiskās dividendes, kas rezultātā noved pie sabiedrības radikalizācijas (!). Taču par Zatlera kunga lomu šādā radikalizācijā ministrs noklusēja.

Ministrs nevarēja paskaidrot, kāpēc DP uzmanība tika pievērsta DU, kur veiksmīgi darbojas Krievu kultūras centrs. Taču ir zināms, ka šāds centrs ir arī Latvijas Universitātē. Bet LU darbība atskaitē nav pieminēta. Minētajā gadījumā Kozlovska kungs neuzņēmās atbildību un piedāvāja deputātiem uzaicināt uz parlamenta komisiju DP vadītāju paskaidrojumu sniegšanai. To pašu ministrs piedāvāja arī sakarā ar jautājumu par to, ka, izrādās, ka Drošības policiju neapmierina Latvijā esošā jauniešu apmaiņas programma ar Krieviju. Iespējams, izteica pieņēmumu ministrs, ka tieši šī apmaiņa noveda pie sabiedrības sadalījuma uz krieviem un latviešiem.

«Skaidrs, ka šāda veida atskaites un ierēdņu izteikumi tikai padziļina etniskās problēmas Latvijā, ko daļēji atzina arī ministrs. Tiesa Iekšlietu ministrijas vadītājs atstāja šo jautājumu uz savu padoto no DP sirdsapziņas, apsolot tikai vienu – nekādi spēka paņēmieni no ministrijas puses attiecībā uz tādiem «apšaubāmiem elementiem» kā «SC», DU, Eiropas krievvalodīgo jauniešu alianse un biedrība «Dzimtā valoda» netiks izmantoti. Paldies par to pašu», - teica Ivanova-Jevsejeva.
 


Написать комментарий