Gašpuitis: Vidējā termiņā inflācija Latvijā varētu būt augstāka nekā eirozonas valstīs

foto seb.lv
foto seb.lv

Nevar viennozīmīgi apgalvot, ka piepildīsies Eiropas Centrālās bankas (ECB) jaunākajā Konverģences ziņojumā izteiktā prognoze, ka Latvijai būs grūti vidējā termiņā saglabāt zemu inflācijas līmeni, tomēr drīzāk inflācijas līmenis Latvijā būs augstāks par to, ko vērosim eirozonas valstīs, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja "SEB bankas" ekonomists Dainis Gašpuitis.

Jau ziņots, ka, ņemot vērā monetārās politikas ierobežotās manevrēšanas iespējas un pastāvot fiksēta valūtas kursa režīmam, Latvijai varētu būt problemātiski vidējā termiņā saglabāt zemu inflāciju. Šādas prognozes izteiktas Eiropas Centrālās bankas (ECB) jaunākajā Konverģences ziņojumā.

Ziņojumā norādīts, ka Latvijā pastāv inflācijas augšupvērstie riski, kas īpaši saistīti ar augstākām preču cenām un krasāku darba samaksas kāpumu, lai gan vienlaikus zemāka ekonomiskā izaugsme, nekā gaidīts, liecina par lejupvērstu risku.

"Vidējā termiņā inflācijas tendences noteiks arī citi faktori, jo īpaši ekonomikas izaugsmes ātrums, valdības piekoptā fiskālā politika un sarežģīti prognozējamie ārējie faktori. Tāpat cenu izmaiņas turpinās noteikt konverģences - izlīdzināšanās procesi," skaidroja Gašpuitis.

Viņš piebilda, ka Latvijā ļoti būtiski ir veikt strukturālās reformas efektivitātes un konkurences veicināšanai, kā arī ēnu ekonomikas apkarošanai, kas ir pasākumi, kuri var ietekmēt tālāko cenu izmaiņu tempu.

ECB Konverģences ziņojumā norāda, ka izlīdzināšanās process vidējā termiņā varētu ietekmēt inflāciju, ņemot vērā to, ka IKP uz vienu iedzīvotāju Latvijā vēl joprojām ir būtiski zemāks nekā eirozonā un cenu līmenis - aptuveni par 30% zemāks nekā eirozonā. Tomēr esot grūti novērtēt šā izlīdzināšanās procesa radītās inflācijas ietekmes precīzu apmēru.

Savukārt, atsākoties kreditēšanas kāpumam un pastāvot fiksēta valūtas kursa režīmam, pamatā esošā reālā valūtas kursa pieauguma tendence, iespējams, izpaudīsies kā augstāka inflācija.

Kā ziņots, ECB trešdien paziņoja, ka neviena no astoņām valstīm, kas atrodas gaidīšanas sarakstā uz eiro ieviešanu, pagaidām nav sasniegusi visus nepieciešamos eirozonas dalībvalsts kritērijus. ECB šādus paziņojumus publisko vismaz reizi divos gados par to Eiropas Savienības dalībvalstu panākto progresu eiro ieviešanai, kas vēl nav pievienojušās eirozonai.


Написать комментарий