Dombrovskis: Latvijai šobrīd jāstrādā pie demogrāfijas problēmu risināšanas

foto Valsts kanceleja
foto Valsts kanceleja

Latvijai šobrīd jāstrādā pie demogrāfijas problēmu risināšanas, otrdien pēc konferences "Apstākļiem spītējot: Baltijas valstu tautsaimniecības atveseļošanās pieredze" žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Viņš norādīja, ka taupības pasākumi, ko Latvija veica ekonomiskās krīzes laikā, ir veicinājuši Latvijas ekonomikas izaugsmi. "Tiklīdz radās finanšu stabilitāte, tā radās iespēja ekonomikas izaugsmei," teica Dombrovskis, piebilstot, ka ekonomikas krīzes skartās valstis nevar iztikt bez taupības pasākumiem, ja vēlas tikt atpakaļ uz ekonomikas izaugsmes ceļa.

Vienlaikus premjers uzsvēra, ka šobrīd Latvijai ir svarīgi saprast, kādi būs nākamie stratēģiskie soļi, lai valsts turpinātu attīstīties, bezdarbs samazinātos un valsts konkurētspēja palielinātos. "Jādomā par demogrāfiskās situācijas uzlabošanu," teica Dombrovskis, paskaidrojot, ka Latvijā sabiedrība strauji noveco un tāpat liela problēma ir emigrācija.

"Ir skaidrs, ka Latvijai ir ievērojamas problēmas, tostarp sabiedrības novecošanās un emigrācija. To mēs arī redzējām tad, kad Latvija pievienojās Eiropas Savienībai, jo tad stimuls Latvija iedzīvotāju emigrācijai bija lielās algu atšķirības savienības dalībvalstu starpā, vēlāk gan process palēninājās, bet arī krīzi un bezdarbu process atjaunojās. Tāpēc, jo ātrak mēs atgriezīsimies ilgtspējīgas izaugsmes, jo ātrāk varēsim runāt par valsts nākotni. Jāveido darba vietas, jāveicina ekonomikas izaugsme un jāsniedz papildus atbalsts, lai uzlabotu demogrāfisko situāciju. Tā ir ilgtermiņa problēma gan valstij, gan ekonomikai kopumā," uzsvēra Ministru prezidents.

Viņš arī piebilda, ka šobrīd parlamentā tiek pārrunāts kā nodrošināt pensiju sistēmas ilgtspēju. "Jo ātrāk par to sāksim domāt, jo mazāk dramatiski pasākumi mums būs jāīsteno. Realitāte mums neizbēgami atgādina, kas stāv priekšā, tāpēc svarīgi rīkoties savlaicīgi," uzsvēra premjers.

Vienlaikus Dombrovskis norādīja, ka šobrīd Latvija sociālo jautājumu risināšanai tērē vairāk nekā pirms krīzes. Ministru prezidents arī atgādināja, ka pagaidām Latvijā vēl darbojas sociālais nodrošinājuma tīkls jeb pagaidu darba programma, taču atzīmēja, ka pamazām tā tiks izbeigta. "Pamazam no tās atbrīvojamies, bet lēnām un uzmanīgi līdz tiks izveidoti pastāvīgi sociālo situāciju uzlabojoši pasākumi," sacīja premjers.

Jau vēstīts, ka konference par Baltijas valstu tautsaimniecības atveseļošanos otrdien Rīgā pulcēja ievērojamus valstu un starptautiskās politikas veidotājus un akadēmisko aprindu pārstāvjus, lai apspriestu stratēģiju, kas palīdzēja Latvijai, Lietuvai un Igaunijai pārvarēt dziļo recesiju, atjaunot sabalansētu izaugsmi un tuvināt vai sasniegt eiro ieviešanas mērķi. Konferencē apsprieda arī turpmākos sarežģītos uzdevumus un gūto pieredzi.


Написать комментарий