Policija aiztur iespējams viltotu ID un bankas karšu izgatavotājus

foto Valsts policija
foto Valsts policija

Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) aizdomās par viltotu ārvalstu ID karšu un viltotu norēķinu karšu izgatavošanu aizturējuši piecu jauniešu grupu, kuras dalībnieki jau ilgāku laika posmu bija nonākuši policijas redzeslokā.

Visi grupas dalībnieki – pieci 21, 23, 24, 26 un 27 gadus veci vīrieši –aizturēti maija sākumā Rīgā, taču policijas redzeslokā atradās jau ilgāku laiku saistībā ar svešu personu maksājumu karšu datu izmantošanu, viltotu maksājumu karšu izgatavošanu un izmantošanu dažādās Eiropas Savienības (ES) valstīs.

Kratīšanu laikā policija atrada un atsavināja ierīci ID karšu viltošanai, datortehniku, dažādus informācijas nesējus, viltotas Igaunijas un Lietuvas ID kartes, viltotas dažādu banku maksājumu kartes un to sagataves, kā arī viltotas ES valstu autovadītāju apliecības.

Šī kriminālprocesa izmeklēšanā sadarbībā ar Valsts Policijas Starptautiskās sadarbības biroju (SSB) un ārvalstu tiesībsargājošajām iestādēm izdevies arī aizturēt vairākas personas Polijā, Čehijā, Norvēģijā un citās valstīs, kas ar aizturēto personu izgatavotām viltotam maksājumu kartēm iepirkās dažādās tirdzniecības vietās.

Par faktu policijā uzsākts kriminālprocess par "finanšu instrumentu iegūšanu vai atsavināšanu savā vai citas personas vārdā, pamatojoties uz finanšu instrumentu tirgus iekšējo informāciju, kā arī par tirgus manipulācijām ar finanšu instrumentiem". Likums par šādu noziegumu paredz sodu - brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem vai naudas sodu līdz divsimt minimālajām mēnešalgām,

Process sākts arī par "tādu datu iegūšanu, izplatīšanu vai izmantošanu, kas dod iespēju nelikumīgi izmantot finanšu instrumentu vai maksāšanas līdzekli", par ko var draudēt brīvības atņemšana uz laiku līdz sešiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas. Tāpat policija uzsākts kriminālprocess "par dokumenta, kas piešķir tiesības vai atbrīvo no pienākumiem, zīmoga vai spiedoga viltošanu, kā arī par viltota dokumenta, zīmoga vai spiedoga realizēšanu vai izmantošanu", par to var draudēt brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem vai arests, vai piespiedu darbs, vai naudas sods līdz četrdesmit minimālajām mēnešalgām.

Diviem no aizdomās turētajiem kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums.


Написать комментарий