Pilsētas svētku tirdziņa priekšvakarā Daugavpils keramiķi iekurināja malkas cepli

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Svētku brīvdienās Daugavpilī notika amatnieku preču pārdošana tirdziņā, kurā bija iespējams iegādāties dažāda veida preces – gan mājas desas un sierus, gan keramikas izstrādājumus. Tirdziņā piedalījās arī Daugavpils keramiķi, kuri Pilsētas svētku priekšvakarā otro reizi šajā mēnesī skatītāju klātbūtnē iekurināja malkas cepli, kas apdedzina keramiku.

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja direktore Ruta Ģiptere atzīmēja, ka māla apstrādes paņēmienu tradīcijas saglabāšanai un izmantošanai Centrā pievērš lielu uzmanību, bet Kultūras pārvaldes pārstāvis pasniedza Centram Goda rakstu par kultūras tradīciju saglabāšanu un attīstīšanu mūsu pilsētā un Latgalē.

Gan cepļa iekurināšanas, gan gatavo izstrādājumu izņemšanas process ir nopietna, sarežģīta un atbildīga procedūra. Pēc keramiķa Roberta Zeiļa vārdiem, keramikas apdedzināšana malkas ceplī aizņem ne mazāk par 20 stundu nepārtrauktā darba un tiek izmantoti 0,2 kubikmetri malkas. Pēc tam, kad keramika ne līdz galam ir ielikta ceplī, to pārsedz ar speciālu «kažoku» no sistām drumstalām, bet cepļa iekšpusē viss ir ierīkots tādā veidā, lai visi izstrādājumi tiktu apdedzināti vienmērīgi. Kurināšanas laikā ir jāskatās, lai uguns degtu vienmērīgi.

Roberts Zeiļa jau gandrīz divus gadus vada apdedzināšanas procesu un prot noteikt nepieciešamo temperatūru un mitrumu intuitīvi. Jo lielā malkas cepļa kurināšana ir vesels rituāls, kas ir radies no senām tehnoloģijām. Vairāk nekā 100 dažādi izstrādājumi, kuri tika darināti populārās melnās jeb svēpētās keramikas tradīcijās, kas saskaņā ar nostātiem aizbaida ļaunos garus, tika izņemti no cepļa, skanot tautas melodijām. Skatītājiem bija iespēja piedalīties šajā aizraujošajā procesā un sajust māla siltumu, šim mērķim visiem interesentiem izsniedza cimdus. Pēc tam siltus izstrādājumus keramiķi apstrādāja ar eļļu un vasku. Izstrādājumu lielāko daļu bija iespējams iegādāties svētku tirdziņā.



Написать комментарий