Zāļu sieva no Līvāniem pastāstīja daugavpiliešiem par ārstniecisko augu receptēm 1

foto augi.ucoz.lv
foto augi.ucoz.lv

Līgo svētku priekšvakarā Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā notika tikšanās ar zāļu sievu no Līvānu novada Kristīni Šišlovu.

Stundas laikā visi klātesošie uzzināja daudz jauna par labi zināmu augu ārstnieciskajām īpašībām. Kristīne jau daudzus gadus nodarbojas ar zāļu vākšanu un pētīšanu, labi, ka Latvijā to ir daudz. „Cilvēki bieži vien nezina par augu īpašībām, kas aug tieši viņiem zem kājām un var izārstēt vai atvieglot slimības simptomus”, - uzskata zāļu sieva.
Piemēram, parasta vībotne ir universālais līdzeklis augstās temperatūras vai zobu sāpju gadījumā. Kā arī tā mazina alerģiskās reakcijas simptomus, izņemot dabas alerģiju, palīdz cilvēkiem, kas mokas ar sirdsslimībām un dziedē nopietnas brūces.

Ārstniecības salvija ir ne tikai pasaulē slavena garšviela. Šī auga stiprais uzlējums palīdz angīnas gadījumā, tā pulveris glābj no apdegumiem vai no apsaldēšanas, bet tēja no salvijas cilvēkiem vecumā palīdz mazināt troksni ausīs un drebošo roku sindromu.

Lazdas lapas izmanto, lai samazinātu holesterīna līmeni asinīs, bet uz nakti uzliktā lazdas miza palīdz cīnīties ar varikozo vēnu paplašināšanos uz kājām. Novārījums no lazdas saknēm Eiropā jau sen tiek izmantots, lai ārstētu malāriju.

Ceļmalās un gravjos augošā šaurlapu ugunspuķe nomierina divas reizēs labāk, nekā slavenais baldriāns, turklāt tā nesašaurina smadzeņu asinsvadus. Tēja no šaurlapu ugunspuķes ārstē gastrītu, mazasinību un bronhītu. Vasarā parasti vāc šaurlapu ugunspuķes zaļās lapas, bet rudenī – saknes. Tēja no lapām mazina temperatūru, bet pulveris no tām palīdz ārstēt strutainas brūces un uzpampumus. Tibetā no senseniem laikiem ar šī auga saknēm ārstēja sifilisu, bet pie mums tās palīdz tikt galā ar galvassāpēm.

Vēl viens augs - ārstniecības pātaine – ārstē 99 slimības, taču mūsu aptiekās to nepārdod, mēģinājumi iestādīt to Latvijā neguva panākumus. Tā ārstē migrēnas, plaušu, aknu, gremošanas trakta slimības, reimatismu, podagru, išiasu. Tēja no ārstniecības pātaines ir ļoti garšīga un smaržīga.
Izrādās, ka parastas prīmulas izkaltētu sakni vai mājpuķītes lapas ir vērts pievienot tējai stipra klepus gadījumā.

Bet tēja no dzīvības koka, par kādu tiek uzskatīta rietumu tūja, nogalina visas zināmas baktērijas un vīrusus. Salmonelozes saslimšanas gadījumā rekomendē 3 nedēļu laikā no rīta un vakarā izdzert krūzi tējas no tūjas. Vienai parastajai krūzei pievieno pussauju svaigu skuju.

Skolēniem ziemā iesaka dzert šāda veida tēju kuņģa un zarnu slimību profilaksei, kā arī klepus, iesnu un saaukstēšanās gadījumos. Turklāt tūjas novārījums palīdz ārstēt ādas slimības, piemēram, nagu sēnīti.


Написать комментарий

Par zalu tejam, arstniecibas augiem un citam dabas veltem var palasit http://dabaveselibai.blogspot.com Laba lapa.