Konstatē nopietnus pārkāpumus aprūpes centrā 'Rūja' mirušajam jaunietim sniegtās aprūpes kvalitātē

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Veselības inspekcijas (VI) ekspertīzē par Valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) "Vidzeme" filiālē "Rūja" mirušajam jaunietim sniegtās aprūpes kvalitāti konstatēti nopietni pārkāpumi veselības aprūpes nodrošināšanā, informēja VI Komunikācijas nodaļas vadītāja Dace Vīksna.

LETA jau ziņoja, 17.aprīlī Vidzemes slimnīcā mira no sociālās aprūpes centra "Rūja" ievests jaunietis. 18.aprīlī VI ierosināja pārbaudi par šo gadījumu. Sākotnēji noteiktais lietas izskatīšanas termiņš bija 18.maijs, tas tika pagarināts līdz 20.jūnijam, jo ekspertīzei nebija saņemta visa medicīniskā dokumentācija. Ekspertīze tika uzsākta pēc VI saņemtā jaunieša mātes elektroniskā iesnieguma, un vienlaikus šo gadījumu Inspekcijai lūdza izvērtēt arī Labklājības ministrija (LM).

Ekspertīzē VI konstatējusi nopietnus pārkāpumi jaunieša veselības aprūpē un ar veselības aprūpi saistīto normatīvo dokumentu ievērošanā.

Lietas materiāli nosūtīti Ģenerālprokuratūrai, lai izvērtētu, vai šajā gadījumā nav saskatāma ārstniecības personu profesionālo pienākumu nepildīšana vai to nolaidīga pildīšana, par ko paredzēta atbildība Krimināllikuma 138.pantā. Vīksna skaidroja, ka gadījumā, ja Ģenerālprokuratūra neierosinās krimināllietu, tā tiks sūtīta atpakaļ VI, un Inspekcija izvērtēs atbildīgajām personām piešķiramā administratīvā soda apmērus.

Vērtējot konkrētu gadījumu, Veselības inspekcija nenoliedz, ka mirušajam jaunietim bija nopietnas saslimšanas, tomēr uzsver, ka mirušais jaunietis bija reģistrēts pie ģimenes ārsta un viņu konsultēja ārsti speciālisti, bet nenotika saņemto ārstu speciālistu slēdzienu izvērtēšana kopumā.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem, kas nosaka veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtību, savā pacientu sarakstā reģistrēto pacientu veselības aprūpe, tai skaitā veselības aprūpes koordinācija, ir jānodrošina ģimenes ārstam. Tādēļ Veselības inspekcija norāda, ka šajā jautājumā atbildība jāuzņemas arī sociālās aprūpes centrā "Rūja" Veselības aprūpes nodaļas vadītājai, kura nav sertificēta ārstniecības persona, bet kuras pienākumos šajā gadījumā bija informēt ģimenes ārstu un citus speciālistus par izmaiņām klientu veselības stāvoklī, īpaši par veselības stāvokļa pasliktināšanos.

Veselības inspekcija uzsver, ka pārbaudēs atkārtoti secināts un LM atkārtoti informēta, ka cēlonis veselības aprūpes kļūdām, kas tika konstatētas VSAC "Rūja" un iepriekš arī VSAC "Kalkūni", ir sociālo aprūpes centru darba organizācija, kas neveicina sadarbību starp veselības aprūpes un sociāliem darbiniekiem, un tādēļ ir nepieciešama nekavējoša rīcība šīs problēmas risināšanai.

Sociālās aprūpes centri ir dzīvesvieta personām, kurām dažādu iemeslu dēļ nepieciešama aprūpe, piemēram, veselības problēmu dēļ vai vecākiem cilvēkiem, tādēļ katrā sociālās aprūpes iestādē būtu jābūt nodaļai un sertificētiem ārstiem un medicīnas māsām, kas atbild par veselības aprūpi, norāda VI.

Kā problēmu ekspertīzes rezultātā VI min arī sociālā dienesta zemo profesionālo līmeni, kas zināmā mērā saistāms ar zemo atalgojumu un kadru mainību.

Inspekcija veica pārbaudi VSAC "Rūja", lai izvērtētu, kā sociālā aprūpes centrā tiek nodrošināta veselības un sociālā aprūpe un kādi pienākumi ir noteikti konkrētiem veselības aprūpes un sociālās aprūpes darbiniekiem.

Savukārt mirušajam jaunietim sniegtā veselības aprūpe un konkrētu ārstniecības personu - ārstu, medicīnas māsu - rīcība tika izvērtēta ekspertīzē, kurā tika analizēts ģimenes ārsta darbs, VSAC "Rūja" ārstniecības personu darbs, Vidzemes slimnīcā sniegtā veselības aprūpe un neatliekamās medicīniskās palīdzības ieraksti, kā arī ārstu speciālistu darbs, kuri bija izvērtējuši jaunieša veselības stāvokli un snieguši rekomendācijas. Tika izvērtēta arī sniegtā veselības aprūpe sociālās aprūpes centros, kur jaunietis iepriekš bija uzturējies dzīves gaitā.

Mirušā tiesu medicīnas ekspertīzes atzinums no Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra tika saņemts 4.jūnijā. Jaunieša māte jūnija sākumā Inspekcijai iesniedza papildu jautājumus un 15.jūnijā sniedza informāciju par jaunieti un viņa attīstību.


Написать комментарий