Glābējsilīšu īstenotāji piedalās konferencē Maskavā

foto bossip.com
foto bossip.com

Šodien Maskavā norisinās starptautiska konference „Vecāku noslepkavoti jaundzimušie: cēloņi un profilakse” (Убийство родителями новорожденных детей: причины и профилактикa), kurā Latviju pārstāv Laura Zvirbule – projekta Baby Box – vieta bērna dzīvībai vadītāja Latvijā.

Latvijas pārstāvji aicināti konferencē piedalīties, lai stāstītu par niansēm saistībā ar Glābējsilītēm Latvijā, kā arī lai skaidrotu, kas notiek ar mazuli pēc viņa ievietošana Glābējsilītē. Laura Zvirbule kā projekta vadītāja un projekta īstenotāju sabiedrisko attiecību kompānijas „Divi gani” valdes locekle, klāstot Latvijas pieredzi, atzīmēs, ka mazuļi, kas tiek atstāti Latvijas Glābējsilītēs, iegūst atradeņa statusu. Šis statuss ļauj uzreiz uzsākt adopcijas procesu. Krievijas likumdošana šāda statusa piešķiršanu neparedz, tādēļ kaimiņvalstī mazulis pēc ievietošanas Baby Box nonāk zīdaiņu namā.

Konference tiek rīkota ar mērķi runāt un meklēt cēloņus un risinājumus traģiskajiem notikumiem Krievijā, kad nākas uzzināt par vecāku pastrādātajiem noziegumiem pret zīdaiņiem. Konferencē viedokli izteiks ārsti, psihologi, sociologi, krīzes centru, zīdaiņu namu un baznīcas pārstāvji, kā arī sabiedriskās organizācijas un dažādu valstu pārstāvji.

Kā viens no iespējamiem traģiskās situācijas risinājumiem tiek redzēta Baby Box ieviešana Krievijā. Līdz šim Krievijā ir 2 Baby Box (Permā un Vladimirā), kas tapuši, vadoties pēc Latvijas projekta parauga, proti, pie durtiņām ir informācija vecākiem, kur visu diennakti meklēt gan emocionālu, gan praktisku palīdzību. Permā un Vladimirā izmantotais Glābējsilīšu mehānisms ir izgatavots Latvijā.

Glābējsilīte ir vieta, kur vecāki var anonīmi atstāt savu mazuli, tomēr tā ir arī vieta, kur vēlreiz – pirms bērna ievietošanas Glābējsilītē – bērna vecākiem lūgts aizdomāties par iespēju paturēt savu mazuli, jo bērnam vienmēr vislabāk ir būt kopā ar saviem vecākiem. Glābējsilīte ir variants tikai tad, ja tik tiešām nav citas izejas. Glābējsilītē ievietoto mazuli vecāki var atgūt, kamēr bērniņš nav oficiāli adoptēt un mātei un/vai tēvam izdodas pieradīt savu bioloģisko saikni ar mazuli. Pēc tam bāriņtiesa lemj par bērna turpmāko likteni, ņemot vērā, kāpēc vecāki attiekušies no mazuļa un kas būtu vislabākais bērnam.

Latvijā ir piecas Glābējsilītes – Rīgā, Liepājā, Daugavpilī, Ventspilī un Rēzeknē. Līdz šim atstāti 17 mazuļi – 13 Rīgā, 2 Liepājā un 2 Daugavpilī. 2012. gadā Glābējsilīti plānots atklāt arī Valmierā un Madonā.

Pie Baby Box durtiņām nav ne novērošanas kameru, ne apsardzes. Baby Box ir traģiska nozieguma profilakses projekts, tas ir projekts bērna dzīvībai!


Написать комментарий