Ārsts Zdanovskis: Par AES Daugavpils tuvumā būvniecības sekām jautājiet Fukusimā

foto desktopwallpaperhd.com
foto desktopwallpaperhd.com

Nevienam nav noslēpums, ka radiācija pati par sevi ir kaitīga dzīvībai. Pat nelielas apstarošanas devas ir spējīgas izprovocēt vēža slimības vai izraisīt nopietnus ģenētiskus bojājumus.

Lielu devu gadījumā tiek iznīcinātas šūnas, bojāti orgānu audi, kas noved pie organisma nāves. Ja lielu apstarošanas devu izraisītie bojājumi izpaužas dažu stundu vai dienu laikā, tad vēža slimības dod par sevi zināt pēc vairākiem gadiem un pat pēc nelielas apstarošanas devas. Pārmantotas slimības un iedzimti attīstības traucējumi, kas rodas radiācijas rezultātā, izpaužas tikai nākamajās paaudzēs – ar to slimos bērni, mazbērni un citi apstarotā cilvēka pēcteči.

Ir pierādīts, ka apkārtējā vidē pastāvīgi atrodas radiācijas fons – vidēji tas sastāda 0,07-0,2 Gy (grejs) un neietekmē cilvēka veselību. Taču katru gadu mūsu valstī aptuveni 10 000 dažāda vecuma cilvēkiem konstatē briesmīgo diagnozi – vēzi. Saskaņā ar statistikas datiem par 2010.gadu, Latgalē ar onkoloģiskajām slimībām slimo vairāk nekā 1 600 cilvēki. Turklāt, mūsu reģiona lielākā vīriešu daļa slimo ar plaušu vai traheju vēzi, bet sievietes – ar krūts vēzi, trešajā vietā atrodas vairogdziedzera slimības gan vīriešiem, gan sievietēm.

Gorod.lv rīkotās aptaujas rezultāti liecina, ka mūsu lasītāju lielākā daļa (57%) ir saskārusies ar šo slimību. Ar onkoloģiskajām slimībām slimo 20% aptaujāto, vairogdziedzera slimības ir 30% respondentu, viņu radiem un tuviem cilvēkiem. Gan onkoloģija, gan vairogdziedzera slimības ir 7% aptaujāto.

Iecerētā atomelektrostacijas būvniecība Visaginasā Daugavpils tuvumā varētu izraisīt vēl lielāku vēža slimību skaitu. Jo pat nelielas paaugstinātās radiācijas devas spēj izraisīt staru slimības vieglas formas, imunitātes samazināšanos un dažādas negatīvās sekas nākotnē. Radionuklīdi cilvēka organismā nonāk trijos veidos – caur aizdeguni, kuņģa un zarnu traktu un ārējo ādas virsmu. Visbīstamākais ir pirmais veids, jo līdz ar gaisu organismā nonāk daudz vairāk radionuklīdu, nekā ar ēdienu.

Gorod.lv griezās pēc komentāriem sakarā ar iecerētās AES būvniecības ietekmi uz daugavpiliešu veselību pie Daugavpils reģionālās slimnīcas valdes locekļa Aivara Zdanovska. DRS vadītājs piedāvāja mums griezties Fukusimā vai piezvanīt uz Černobiļu, jo „viņi sīkumos zina par visām atomavārijas sekām. Vai, galējās nepieciešamības gadījumā, griezties uz Demenes pagastu, jo viņi atrodas Visaginasam daudz tuvāk, nekā Daugavpils”.

Taču, pēc Zdanovska kunga domām, ja jau AES mums blakus tiks uzbūvēta, tad vismaz mums ir jābūt atvieglojumiem uz elektroenerģiju vai vispār jāsaņem tā bezmaksas.


Написать комментарий