Par godu DU pētniecības centra „Ilgas” atklāšanai tika iestādīta vienīgā Latvijā Akadēmiķu ozolu aleja

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Šodien Daugavpils universitātes studiju un pētniecības bāzē „Ilgas” notika vairāki ievērojami notikumi.

Pirmkārt, notika centra renovētās ēkas atklāšanas svētki. Otrkārt, tam par godu Latvijas zinātnes elitas pārstāvji iestādīja valstī pirmo un vienīgo Akadēmiķu ozolu aleju. Treškārt, savu darbu ir sācis 6.Sēlijas kongress, kurā piedalījās Daugavpils universitātes un Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) zinātnieki.

Pirms svinīgās atklāšanas pētniecības centra „Ilgas” vadītājs, DU Sistemātiskās bioloģijas institūta darbinieks Arvis Soldāns sarīkoja žurnālistiem nelielu ekskursiju. Viņš pastāstīja, ka centrs atrodas Silenes dabas parkā un centa ēka agrāk bijusi mednieku pils, kuru pagājušā gadsimta 50.gados valsts pārdeva toreizējam Daugavpils pedagoģiskajam institūtam.

Šobrīd ēka, kurā pusgadsimtu nebija remonta, pārvērtās par vienu no modernākajām un modernizētākajām pētniecības bāzēm Austrumeiropā.

Žurnālistiem nodemonstrēja trīs kukaiņu glabāšanai paredzētas glabātuves, kurās pastāvīgi tiek uzturēta 8-10 grādu pēc Celsija temperatūra, nodemonstrēja arī pētniecības laboratorijas, studentiem un pedagogiem domātās mācību un dzīvojamās telpas, siltummezglu un virtuvi, kas ir aprīkoti saskaņā ar mūsdienu tehnoloģijām.

Pēc A.Soldāna vārdiem, remontdarbu laikā tika izmantoti videi draudzīgi materiāli, kas samazina negatīvo ietekmi uz dabu un apkārtējo ekosistēmu un atbilst jaunu tehnoloģiju prasībām. Piemēram, virtuve ir aprīkota ar unikālu apkures sistēmu – aptuveni 40 urbumi no 60 metru dziļuma nodrošina ar siltumu no zemes dzīlēm. Nākotnes plānos ir aprīkot ēku ar saules baterijām un pilnībā renovēt laboratoriju korpusu.

Turklāt, saskaņā ar projektu, centra ēkā droši un ērti varēs pārvietoties cilvēki ar funkcionālajiem traucējumiem – speciāli viņiem tiek aprīkoti sanitārie mezgli, iekārtota atsevišķa invalīdiem domātā ieeja, darbojas lifts un ir pieejams Braiļa raksts, kuru var izmantot neredzīgie.

Tiek plānots, ka ik gadu studiju bāzē darbosies ne mazāk kā 15 speciālisti, aptuveni 50 studenti vienlaicīgi varēs nodarboties ar bioloģiskajiem pētījumiem. Viņu rīcībā ir komfortablas guļamistabas ar plāniem televizoriem un mūsdienīga virtuve.

Atklāšanas ceremonijā DU rektors Arvīds Barševskis atzīmēja, ka renovācijas laikā tika darīts viss iespējamais, lai bioloģi varētu mierīgi nodarboties ar dabas pētījumiem. Saņemot apsveikumus no kolēģiem un viesiem, rektors pārgrieza zaļo lentīti un piedalījās jaunās Akadēmiķu ozolu alejas stādīšanā.

Pēc Barševska kunga vārdiem, šāda veida aleja ir unikāla, nekur citur Latvijā tādas nav. Ozols simbolizē gudrību, dzīves spēku un enerģiju, tāpēc jaunā aleja atspoguļo pieredzes bagāto akadēmiķu atbalstu jaunajiem zinātniekiem, kuri, neapšaubāmi, virzīs uz priekšu Latvijas zinātni.

Ozolus jaunajā alejā iestādīja Latvijas akadēmiķi – Arvīds Barševskis (DU), Sēlijas asociācijas goda prezidents un Latvijas Zinātņu akadēmijas senāta vadītājs Jānis Stradiņš, Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) prezidents Juris Ekmanis, LZA Zinātnes padomes priekšsēdētājs Andrejs Siliņš, ekonomiste Raita Kapnīte, bijusī Izglītības un zinātnes ministre, esošā LZA Lauksaimniecības un meža zinātņu nodaļas vadītāja Baiba Rivža, kā arī Juris Urtāns, Pēteris Zvidriņš un Arnis Treimanis.

Studiju bāzes renovācija notika Eiropas projekta par DU studiju kvalitātes uzlabošanas un vides pieejamības nodrošināšanas ietvaros, projekta kopējā summa sastādīja gandrīz 17 miljonus latus. Tiek plānots, ka projekts tiks pilnīgi pabeigts 2014.gada beigās.



Написать комментарий