EK: Latvijai jāturpina novirzīt nodokļu slogu no darbaspēka uz patēriņu

foto Europa.eu
foto Europa.eu

Latvijai būtu jāturpina īstenot stratēģiju nodokļu sloga novirzīšanai no darbaspēka uz patēriņu, īpašumiem un dabas un citu resursu izmantojumu, līdztekus uzlabojot strukturālo bilanci, sacīts Eiropas Komisijas (EK) padomes publiskotajos ieteikumos.

Tajos norādīts - salīdzinoši lielais nodokļu slogs maz atalgotiem darba ņēmējiem un augstais nedeklarētā darba līmenis liecina, ka nepieciešama atbilstīga darba tirgus politika, nodokļu un pabalstu sistēmas pārskatīšana un aktīvāks darbs cīņā ar ēnu ekonomiku.

"Dabas resursu nodokļi joprojām ir salīdzinoši mazattīstīti, un to vidū izteikti dominē dzinēju degvielas nodokļi, savukārt nodokļi par citiem enerģijas avotiem, piesārņojumu un dabas resursu izmantošanu ir zem Eiropas Savienības vidējā līmeņa. Turpmāka nodokļu bāzes paplašināšana, ietverot citus dabas resursu nodokļu avotus, īpaši piesārņojumu, kā arī plašāka enerģijas avotu aplikšana ar nodokļiem palīdzētu sasniegt apkārtējās vides jomā noteiktos mērķus un vienlaikus dotu iespēju atvieglot darbaspēkam uzlikto nodokļu slogu," norāda padome.

Latvijai reformu ieteikumi izteikti pirmo gadu, jo pirms tam valsts bija starptautiskā aizdevuma programmā.


Написать комментарий