Papua – Jaungvinejas policija izmeklē 'lidmašīnu pielūdzēju' rituālās slepkavības

foto sorte.org
foto sorte.org

Papua – Jaungvinejas policija sākusi izmeklēt septiņas rituālās slepkavības, ko Madangas provincē izdarījuši tā sauktā "kravu kulta" sekotāji, vēsta aģentūra "Itar-Tass".

Septiņās slepkavībās, kuras notikušas Bogias apriņķī, iesaistīti ļoti daudz cilvēku. Slepkavību motīvi pagaidām ir neskaidri, norādīja vietējās policijas pārstāvis. "Mēs zinām, ka tā ir ļoti plaši izplatīta kustība," pastāstīja policijas priekšnieks Entonijs Bagambi.

Kravu kults ir Melanēzijas salās pastāvošu reliģisku kustību grupas apzīmējums. Kulta piekritēji, kurus sauc arī par lidmašīnu pielūdzējiem, tic, ka Rietumu preces ir radījuši senču gari un ka tās paredzētas Melanēzijas tautai.

Klasiskie kravu kulti bija izplatīti Otrā pasaules kara laikā un pēc tā. Militārās operācijas pret Japānu laikā uz salām desantēja milzīgu kravu apjomu, kas ieviesa būtiskas izmaiņas salinieku dzīvē. Rūpnieciski ražoti apģērbi, konservi, ieroči un teltis lielos daudzumos parādījās uz salām armijas vajadzībām, bet tika arī vietējiem, kuri bija militāristu pavadoņi un viesmīlīgi saimnieki. Pēc kara militārie lidlauki tika pamesti.

Lai atkal saņemtu preces un ieraudzītu lidmašīnas, kuģus un krītošus izpletņus, vietējie iedzīvotāji imitēja karavīru, lidotāju un jūrnieku darbības. Tie uzcēla koka dispečeru torņus, uz ausīm lika no koka gatavotas austiņas un attēloja nosēšanās signālus, atrodoties uz improvizētiem skrejceļiem, kurus izgaismoja ar lāpām. Kulta sekotāji tic, ka šīs darbības piesaistīs ar precēm pildītas kravas lidmašīnas, kuras tie uzskata par garu sūtītām.

Notikušās rituālās slepkavības nekādā veidā nav saistītas ar Papua – Jaungvinejā pašlaik notiekošajām parlamenta vēlēšanām, uzskata policija. Tomēr balsošana, kurai būtu jābeidzas 6. Jūlijā, Bogias apkārtnē un tai tuvākajos Madangas provinces rajonos ir apturēta uz nenoteiktu laiku.


Написать комментарий