'Latvenergo' meitasuzņēmumi Lietuvā un Igaunijā pērn nopelnījuši aptuveni miljonu latu

foto dzm.lu.lv
foto dzm.lu.lv

AS "Latvenergo" meitasuzņēmumi Lietuvā un Igaunijā pērn kopumā strādājuši ar aptuveni miljona latu lielu peļņu, liecina māteskompānijas darbības pārskats.

Lietuvā strādājošās "Latvenergo Prekyba" peļņa bija 792 000 latu, bet Igaunijā strādājošais tirgotājs "Latvenergo Kaubandus" nopelnīja 226 000 latu.

Saskaņā ar "Latvenergo" sniegto informāciju "Latvenergo Prekyba" apgrozījums pagājušajā gadā bija 300 miljoni litu (60 miljoni latu), bet "Latvenergo Kaubandus" apgrozījums bija 32 miljoni eiro (22 miljoni latu).

Uzņēmumu peļņa pagājušajā gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieaugusi gandrīz divas reizes.

Energokompānijas pārskatā norādīts, ka lielāks pārdotās elektroenerģijas apjoms meitassabiedrībām "Latvenergo Kaubandus" un "Latvenergo Prekyba" noteica ieņēmumu pieaugumu māteskompānijai. 2011.gada ieņēmumi sasniedza 700,9 miljonus latu, kas ir par 45,7 miljoniem latu jeb 7% vairāk nekā 2010.gadā.

Ieņēmumus pozitīvi ietekmējis arī saistīto lietotāju gala tarifa un sadales sistēmas pakalpojuma tarifu pieaugums sākot ar 2011.gada 1.aprīli.

No ieņēmumiem 541,6 miljonus latu veidoja ieņēmumi no elektrības realizācijas, bet 59,7 miljonus latu - ieņēmumi no siltumenerģijas realizācijas.

Māteskompānijas 2011.gada peļņa bija 658,5 miljoni. Kā skaidro uzņēmums, būtiskais peļņas pieaugums galvenokārt saistīts ar ieņēmumiem no saimnieciskās darbības veida nodošanas, veicot pārvades sistēmas un sadales sistēmas aktīvu un saistību ieguldīšanu AS "Latvijas elektriskie tīkli" un AS "Sadales tīkls" pamatkapitālā, kā rezultātā peļņas pieaugums veido 578 miljonus latu.

Pozitīvu ietekmi uz kompānijas pārskata gada rezultātiem atstāja uzkrājumu apvēršana ilgtermiņa finanšu ieguldījuma "Sadales tīkls" vērtības samazinājumam 28,3 miljonu latu apmērā.

"Latvenergo" peļņa, neietverot iepriekš minētos faktorus, 2011.gadā bija 52,2 miljoni latu, salīdzinot ar 44,6 miljoniem latu iepriekšējā gadā. To galvenokārt sekmēja veiksmīga darbība elektroenerģijas mazumtirdzniecības tirgū, realizējot elektrostacijās saražoto elektroenerģiju, kā arī elektroenerģijas tarifu izmaiņas Latvijā, bet negatīvi iespaidoja par 18% mazāka elektroenerģijas izstrāde Daugavas hidroelektrostacijās.

"Latvenergo" elektroenerģijas tirgus daļa Latvijā 2011.gadā ir bija 94%, bet apjoma kritums Latvijā ticis ar uzviju kompensēts ar lielāku elektroenerģijas realizāciju Lietuvā un Igaunijā.

Jau ziņots, ka Lietuvā un Igaunijā pērn pārdotas 2,3 teravatstundas (TWh) elektroenerģijas, kas ir trīs reizes vairāk nekā 2010.gadā. Lietuvā pagājušajā gadā pārdota 1,7 TWh elektrības, salīdzinot ar 0,56 TWh 2010.gadā. "Latvenergo" tirgus daļa pieaugusi no aptuveni 6% līdz 18% no kopējā patēriņa. Igaunijā pārdotas 0,5 TWh elektroenerģijas salīdzinājumā ar 0,14 TWh 2010.gadā. Igaunijā "Latvenergo" tirgus daļa bija 7% no visa Igaunijas patēriņa.

"Latvenergo" koncerna ieņēmumi pagājušajā gadā bija 681,8 miljoni latu, kas ir par 20% vairāk nekā 2010.gadā, savukārt peļņa sasniedza 43,8 miljonus latu, kas ir nedaudz mazāk nekā iepriekšējā gadā, kad tā bija 44,3 miljoni latu. Dividendēs valstij nolemts izmaksāt 39,9 miljonus latu.


Написать комментарий