Sudrabai vienāda attieksme pret visām partijām, noliedz ciešāku saistību ar SC

foto Dienas Mediji
foto Dienas Mediji

Valsts kontroliere Inguna Sudraba noliedz ciešāku saistību ar Saeimas opozīcijā esošo "Saskaņas centru" (SC) un tā atbalstītājiem un norāda uz vienlīdzīgu attieksmi pret visiem politiskajiem spēkiem. Savukārt viņas valdībai izteiktā kritika par budžeta grozījumiem nav politiski tendēta, bet gan balstīta reālos faktos, sarunā ar portālu "Delfi" apgalvoja Sudraba.

Viņa pilnībā noraidīja Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas (V) izteikumus par par tuvām attiecībām ar SC un tā atbalstītājiem , jo, strādājot Valsts kontrolē, viņas attieksme pret visiem politiskajiem spēkiem bijusi un turpina būt vienāda.

"Kad es eju uz Saeimu, strādāju ar visu partiju deputātiem, stāstot par darbu, ko dara Valsts kontrole, un to, kā ieviest tās ierosinājumus," teica Sudraba un uzsvēra, ka "nekāda cita saistība ar partijām man nav".

"Es absolūti nodalu savu darbu no jebkādiem iespējamiem kontaktiem ar cilvēkiem, kas var diskreditēt manu amatu," uzsvēra Valsts kontroliere.

Līdz šim Sudraba teikusi "nē" iesaistei politikā, jo jutusi, ka atsevišķi politiski spēki viņu gribējuši piesaistīt "vārda un sejas" dēļ, nevis zināšanu un pieredzes dēļ. To Sudraba uzskata par nepieņemami. Lēmumus par iesaistīšanos politikā viņa pieņemšot pēc tam, kad atstās Valsts kontrolieres amatu, un tad "būs jānoliek priekšā balta lapa un jāizvērtē visi plusi un mīnusi" par to, ko darīt tālāk.

Savukārt, komentējot Āboltiņas izteiktos pārmetumus par politiskiem paziņojumiem saistībā ar valsts budžeta grozījumiem, Sudraba atgādināja, ka, pēc viņas domām, šā gada budžeta grozījumos lielākā daļa līdzekļu novirzīti parādu segšanai, kas liecinot par sliktu budžeta plānošanu. Šie viņas secinājumi esot "nevis politika, bet gan vienkārša faktu konstatācija".

"Vēlreiz varu aicināt sakārtot valsts plānošanu, lai būtu zināms, kurp doties un kā mērķus sasniegt, un attiecīgi arī līdzekļus plānot mērķtiecīgi nevis matemātiski, lai panāktu noteiktu budžeta deficīta līmeni," sacīja Valsts kontroliere.

"Paejot pusgadam, nevar būt situācija, ka daudzās nozarēs trūkst miljonu," viņa pauda un piebilda – piemēram, medicīnai nepieciešami papildus teju 20 miljoni latu, kas saistīts ar neapmaksātiem pakalpojumiem, tāpat parādi ir cietumiem, Latvijas Nacionālajai operai, auto pārvadātājiem un citām jomām.

Tāpat viņa kritizēja budžeta grozījumu termiņu – papildu līdzekļus dažādām jomām līdz ar budžeta grozījumiem piešķirs rudenī, kad līdz gada beigām būs palikuši pāris mēneši. Tāpēc interesanti, kā līdzekļus izmantos, piemēram, ceļu būvei, dažādiem iepirkumiem, kuriem nepieciešams rīkot konkursus un slēgt līgumus. Paredzams, ka darbi paliks nedarīti, un liela daļa šo līdzekļu "tiks avansā pārskaitīti uz nākamo gadu", klāstīja Sudraba.

Viņa arī uzsvēra – par to, ka valstī budžeta plānošanas sistēma nav pareiza, Valsts kontrole aizvadīto gadu laikā iesniegusi konkrētus priekšlikumus, piemēram, izmaiņām Attīstības plānošanas likumā par budžeta un finanšu vadību. Tie pat tikuši izvērtēti, piemēram, 9.Saeimas speciāli izveidotā darba grupā, kā arī nodoti iepriekšējam Valsts prezidentam un premjeram. Tomēr "šīs Saeimas termiņš beidzās un arī nākamās mūsu iniciatīvas praktisku virzību nav atradušas". Pašai Valsts kontrolei likumdošanas iniciatīvu tiesības nav dotas, viens iespējams "mīļi aicināt uzklausīt un ieskatīties mūsu teiktajā".

"Mēs nu jau vairāku gadu garumā revīzijās izdarījām secinājumus un norādījām uz nepieciešamajām izmaiņām, lai valsts budžets būtu uz rezultātu orientēts, lai varētu vērtēt budžeta efektivitāti pēc būtības un varētu atbildēt par visiem budžeta tēriņiem. Kad redzējām, ka taktisku soļu šajā virzienā nav, paši rakstījām konkrētas izmaiņas likumos," klāstīja Sudraba.

Jau vēstīts, ka Āboltiņa ceturtdienas rītā LNT raidījumā "900 sekundes" norādīja – Sudraba pēc pieļautās iespējas nākotnē iesaistīties politikā nedrīkstētu izmantot savu amatu politiskajiem paziņojumiem. Tāpat Saeimas priekšsēdētāja viņu aicinājusi nevis tikai kritizēt, bet arī nākt klajā ar priekšlikumiem valdības darbam. Ābotliņa norādīja arī uz Sudrabas "tuvām attiecībām" ar opozīcijā esošā "Saskaņas Centra" atbalstītājiem.


Написать комментарий