LNO skatuves rekonstrukcijai nepieciešami apmēram divi miljoni latu

publicitātes foto
publicitātes foto

Latvijas Nacionālās operas (LNO) skatuves rekonstrukcijai kopumā nepieciešami apmēram divi miljoni latu, un darbu sākšanai nepieciešami jau šogad budžeta grozījumos piešķirtie 650 tūkstoši latu, pastāstīja LNO sabiedrisko attiecību speciāliste Katrīna Leiškalne.

"Diemžēl skatuves tehnoloģiju aprīkojuma atjaunošana ir akūta vajadzība, jo skatuves iekārtas, kas uzstādītas 1995.gadā, vairs neatbilst mūsdienu tehnoloģiju standartiem, un pašlaik vairs nav iespējams atrast tādu ražotāju, kas varētu nodrošināt LNO ar skatuves iekārtu remontiem nepieciešamajām rezerves detaļām," sacīja Leiškalne.

Viņa norādīja ‒ lai sāktu skatuves mehanizāciju iekārtu rekonstrukciju, ir jārīko iepirkuma konkurss, kura uzvarētājs uz vietas veiks novērtējumu un dos slēdzienu, kuri rekonstrukcijas darbi veicami vissteidzamāk un kurus var veikt, netraucējot operas darbu.

Operas skatuves rekonstrukcijai sākotnēji atvēlētie 650 tūkstoši latu nepieciešami kā pirmā iemaksa uzņēmumam, kurš uzvarēs iepirkuma konkursā par rekonstrukcijas darbu veikšanu.

Leiškalne atzina, ka LNO skatuves iekārtu rekonstrukcija un modernizācijas projekts jāsāk pēc iespējas ātrāk, lai iespējamā pēkšņā pašreizējo skatuves iekārtu darbības apstāšanās nenovestu pie LNO pamatdarbības paralizēšanas.

Vispirms plānots veikt skatuves mehanizācijas sistēmas rekonstrukciju un izstrādāt modernizācijas projektu, lai konkursā izraudzītos labāko un ekonomiski izdevīgāko piedāvājumu. Slēdzot līgumu ar pakalpojuma sniedzēju, šogad būtu jāmaksā 650 tūkstoši latu kā daļa no kopējā pakalpojuma summas. Maksājums nepieciešams, lai pakalpojuma sniedzējs varētu sākt nepieciešamo iekārtu un materiālu izgatavošanu, iepirkšanu un sagatavošanu, kas ir laikietilpīgs process.

Jau vēstīts, ka LNO šogad kopuma saņems 1,3 miljonus latu, kas ir divreiz vairāk nekā iepriekš tika minēts. 650 tūkstoši latu šā gada valsts budžeta grozījumos operai piešķirti saimnieciskās darbības stabilizēšanai un tikpat liela summa ‒ 650 tūkstoši latu ‒ operas skatuves iekārtu un tehnikas uzlabošanai.

Iepriekš kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (Nacionālā apvienība) žurnālistiem pavēstīja, ka budžeta grozījumos LNO plānots piešķirt papildu 650 tūkstošus latu.

Savukārt nākamajā gadā LNO vajadzībām ministre bija plānojusi iestāties par finansējumu, kas būtu par 1,2 miljoniem latu vairāk nekā šogad, turklāt vēl tiktu aprēķinātas izmaksas kritiskā stāvoklī esošo operas skatuves tehnoloģiju nomaiņai, kas arī varētu maksāt vismaz miljonu latu, iepriekš norādīja Jaunzeme-Grende.


Написать комментарий