Norvēģijā Breivīka uzbrukumu pirmajā gadadienā notiek upuru piemiņas pasākumi

foto milagreans.com
foto milagreans.com

Labējā ekstrēmista Andersa Bēringa-Breivīka uzbrukumu pirmajā gadadienā svētdien visā Norvēģijā notiek piemiņas pasākumi.

Norvēģijas premjerministrs Jenss Stoltenbergs, noliekot vainagu Bēringa-Breivīka sarīkotā sprādziena vietā galvaspilsētā Oslo, sacīja, ka ekstrēmistam nav izdevies mainīt Norvēģijas sabiedrību.

"Bumba un lodes bija domātas, lai izmainītu Norvēģiju. Norvēģijas ļaudis atbildēja, pievēršoties mūsu vērtībām. Slepkava cieta neveiksmi, cilvēki uzvarēja," teica Stoltenbergs.

Stoltenbergs piedalīsies arī citos svētdien paredzētajos piemiņas pasākumos - viņš būs klāt dievkalpojumā Oslo galvenajā luterāņu katedrālē, uz kuru ieradīsies arī Norvēģijas karalis Haralds V un karaliene Sonja, teiks runu Darba partijas jauniešiem Ūtejas salā, kur notika Bēringa-Breivīka sarīkotais slaktiņš, tiksies ar ekstrēmista upuru ģimenes locekļiem, noliks vainagu piemiņas ceremonijā Ūtejas salā un apmeklēs piemiņas koncertu pie Oslo pašvaldības ēkas.

Visā Norvēģijā svētdien notiek arī daudzi citi piemiņas pasākumi.

Bērings -Breivīks pērn 22.jūlijā sarīkoja divus teroraktus. Ekstrēmists atzīst, ka sarīkoja sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi un ievainoti vairāki cilvēki, bet vēlāk, pārģērbies par policistu, sarīkoja apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur viņš nogalināja 69 cilvēkus. Tomēr viņš neatzīst, ka ir pastrādājis ko krimināli sodāmu, apgalvojot, ka uzbrukumi bijuši "preventīvs pasākums", lai pasargātu Eiropu no "musulmaņu invāzijas".

Prokuratūra prāvā ir pieprasījusi Bēringam -Breivīkam piespriest obligāto ārstēšanos psihiatriskajā klīnikā. Savukārt, ja tiesa izlems Bēringu -Breivīku nenosūtīt uz garīgās veselības aprūpes iestādi, prokuratūra pieprasīja viņam piespriest maksimālo iespējamo sodu – 21 gadu cietumā, ko var pagarināt, ja tiks uzskatīts, ka viņš apdraud sabiedrību.

Spriedums Bēringa-Breivīka lietā gaidāms 24.augustā.


Написать комментарий