Daugavpilī pabalstus ilgstoši saņem trīs cilvēku kategorijas

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Kā zināms, nesen Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs bija izteicies, ka daļa latgaliešu, kuri ilgstoši paliek bezdarbnieki, negrib meklēt darbu un ir pieraduši saņemt pabalstus, pamazām degradē. Šo izteicienu plašsaziņas līdzekļi bija interpretējuši attiecībā uz visiem Latgales iedzīvotājiem.

Par to, cik daudz cilvēku Daugavpilī ilgstoši dzīvo uz pabalstiem, kas tā ir par cilvēku kategoriju un vai viņi tiek stimulēti meklēt darbu, portāls Gorod.lv aprunājās ar Sociālo lietu pārvaldes vadītāju Svetlanu Gavrilovu. Viņa paziņoja, ka šogad ir stājies spēkā likums, kas liek sociālajiem dienestiem aktīvāk stimulēt cilvēkus meklēt darbu un nesaņemt pabalstus, Daugavpils SLP to praktizē un redz sava darba pozitīvus rezultātus.

Šobrīd SLP darbojas princips slēgt līgumus ar cilvēkiem, kuri griežas pēc palīdzības, līgumā tiek atrunāti pretendenta uz palīdzību pienākumi, kā arī norādīti pasākumi, kuros pretendentam jāpiedalās. Šo pienākumu vidū ir prasības piedalīties sabiedriskajos pasākumos, reģistrēties Nodarbinātības valsts aģentūrā, pierakstīties kursiem, atjaunot mācības skolā, atjaunot noteiktus dokumentus.

Ja šie noteikumi netiek pildīti, cilvēks zaudē tiesības saņemt pabalstu. No šī gada sākuma minētā iemesla dēļ 407 cilvēki ir zaudējuši tiesības uz pabalstu. Savukārt 235 cilvēki izpildīja līguma prasības, iekārtojās darbā un atteicās no pabalsta.

Daugavpils pašvaldībā maznodrošinātās personas vai maznodrošinātās ģimenes statuss tiek piešķirts uz 3 vai 6 mēnešiem, atkarībā no situācijas. Ik mēnesi ir jāapliecina savs materiālais stāvoklis. Saskaņā ar statistiku, pēc atkārtotā statusa saņemšanas griežas triju kategoriju klienti. Pirmā kategorija ir daudzbērnu ģimenes, jo vienīgā palīdzība, ko viņi var saņemt ir SLP palīdzība, valsts viņiem neparedz ne atvieglojumus, ne palīdzību un atbalstu. Otrā kategorija, kas ilgstoši saņem pabalstu, - tā saucamā sociālā riska ģimenes, kurās bērnu audzina tikai viens no vecākiem, trešā kategorija ir jaunās ģimenes, kurās abi vecāki ir bezdarbnieki.

Pagājušā gada laikā Daugavpilī Sociālo lietu pārvaldē, lai saņemtu maznodrošinātās personas statusu, griezās aptuveni 6 tūkstoši cilvēku, šī gada 6 mēnešos – jau 4 189. „Cilvēkiem ir grūtāk dzīvot. Pie mums vairāk griežas daudzbērnu ģimenes un invalīdi, kuriem statusa saņemšanas noteikumi ir nedaudz vienkāršāki. Darbspējīgam cilvēkam ir grūtāk saņemt statusu, noteikumi ir stingrāki. Tāpēc viņi sākumā apvainojas, lamājas, strīdas, bet vēlāk nāk un pateicās”, - paziņoja S.Gavrilova.


Написать комментарий