Atklāta izstāde «Līvānu dzimtsarakstiem 90»

foto livani.lv
foto livani.lv

Visa cilvēka dzīve no pirmā elpas vilciena līdz aiziešanai Mūžībā tiek dokumentēta Dzimtsarakstu reģistros. Tie glabā gan prieku par jaundzimušo cilvēku, gan kāzu saviļņojumu, gan aiziešanas skumjas.

1922.gada 19.jūlijā Līvānu miestā (pilsētas tiesības Līvāniem tika piešķirtas 1926.gadā) reģistrēts pirmais dzimtsarakstu reģistrs – Putekļu ģimenē reģistrēts jaundzimušais puisēns, izstādes atklāšanā pastāstīja Līvānu Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Marija Pastare. Simboliski, ka arī 90gadu jubilejas dienā Līvānos reģistrēta kādas Līvānu jaundzimušās meitenītes dzimšana, informē Līvānu pašvaldības mājaslapa.

Statistika rāda, ka 1922.gada II pusgadā Līvānu miestā piedzimuši 30 jaundzimušie, reģistrētas 4 laulības un 12 miršanas gadījumi. Savukārt pēc 90 gadiem - 2012.gada I pusgadā Līvānu novada Dzimtsarakstu nodaļā reģistrēti 35 jaundzimušie, 32 laulības, diemžēl arī 122 mirušie.

Izstādes atklāšanā klāt bija daļa no tiem līvāniešiem, kuru darba mūžs ir vai kādreiz ir bijis saistīts ar Dzimtsarakstiem. Izstādē apkopots plašs dokumentu klāsts, seni izraksti no Dzimtsarakstu arhīviem, fotogrāfijas, kas dokumentē dzimtsarakstu ceremonijas 20.gadsimta 20.-30.gados, padomju laikos un mūsdienās. Izstādē apkopoti dati par bijušajiem Dzimtsarakstu nodaļas vadītājiem.

Īpašu noskaņu pasākumā radīja telpā eksponētās Līvānu fotogrāfa Jāņa Magdaļenoka kāzu fotogrāfijas un video materiāli, kā arī novada mūziķu Kaspara Rokjāna un Armandas Vilcānes izjustās mīlestības dziesmas ģitāras pavadījumā.

Pateicības vārdus visiem, kas strādājuši Dzimtsarakstu jomā teica Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods un izpilddirektors Uldis Skreivers, pasniedzot Līvānu novada Dzimtsarakstu nodaļas vadītājai Marijai Pastarei un inspektorei Velgai Švirkstei Līvānu novada domes Pagodināšanas rakstus.

Izstādes veidotāji – Līvānu Dzimtsarakstu nodaļa – saka lielu paldies visiem tiem cilvēkiem, kas palīdzēja izstādes tapšanā. Izstāde Līvānu novada centrālās bibliotēkas Straumes izstāžu zālē būs apskatāma visu turpmāko mēnesi.


Написать комментарий