DU rektors Barševskis piekrīt ministra Ķīļa viedoklim

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis pēdējā laikā uzstāj, ka valstij ir jāfinansē tikai tās Latvijas augstskolu studiju programmas, kuras ir atzītas par kvalitatīvām. Pēc viņa domām, tas samazinātu programmu skaitu un ietekmētu mūsu augstskolu darbu, precīzāk, budžeta vietu skaitu un, protams, izglītības kvalitāti.

Ministrs uzskata, ka ir regulāri jānovērtē studiju programmas valsts augstskolās. Lai samazinātu nekvalitatīvu studiju programmu skaitu, Ķīļa kungs pat pieļauj piespiedu akreditācijas iespēju.

Latgales lielākās augstskolas rektors Arvīds Barševskis piekrīt izglītības un zinātnes ministra viedoklim. „Saprotams, ka valsts piešķirs naudu tikai kvalitatīvām augstskolu studiju programmām. Prieks, ka augstas klases speciālisti tiks sagatavoti, izmantojot valsts finansējumu.

Taču personīgi mani uztrauc ministra piedāvātā pāreja uz maksas izglītību, jo šādā gadījumā visi interesenti nevarēs studēt mūsu valsts augstskolās, jaunieši brauks uz ārzemēm, lai tur iegūtu augstāko izglītību”, - uzskata Arvīds Barševskis.

Pagājušajā nedēļā Augstākās izglītības padome publicēja augstskolu studiju programmu novērtējumu, kuru veica starptautiskie eksperti. Saskaņā ar viņu novērtējumu par nekvalitatīvajām studiju programmām, kas tika iekļautas trešajā grupā, tika atzītas vadības, pedagoģijas, administrēšanas, tiesību un psiholoģijas studiju programmas.

Lielākais nekvalitatīvo studiju programmu skaits tika konstatēts Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijai (RPIVA), Latvijas Universitātei (LU) un Starptautiskai Praktiskās psiholoģijas augstskolai (SPPA).

Daugavpils universitātes rektors izteica pieņēmumu, ka šajā trešajā grupā nonāca savulaik populārākās studiju programmas. Tas nenozīmē, ka programmas ir slikti sagatavotas, vienkārši šobrīd ir būtiski samazinājies studentu skaits, kuri vēlētos tās apgūt Latvijas augstskolās.


Написать комментарий