Visu mūžu ar pastieptu roku: Spānija atkal lūdz finansiālu palīdzību

foto abstract.desktopnexus.com
foto abstract.desktopnexus.com

Spānija ir iesaistījusies pārrunās ar eirozonas partneriem par finansiālās palīdzības piešķiršanu, lai stabilizētu spāņu valdības aizdevumu vērtību, ziņo aģentūra „Reuters”, atsaucoties uz dažiem avotiem, kuriem ir informācija par pārrunu gaitu.

Viens no iespējamajiem variantiem ir Eiropas Finanšu stabilitātes fonda (EFSF) resursu izmantošana spāņu valsts obligāciju iegādāšanai izsolēs, tas ir, budžeta deficīta tiešais finansējums. Tiek plānots, ka Eiropas Centrālā banka (ECB) vienlaikus sniegs atbalstu Spānijai ar intervencijām valsts vērtspapīru sekundārajā tirgū.

Starptautiskās konsultācijas jautājumā par finansiālās palīdzības sniegšanu Spānijai sākās pirms dažām nedēļām, taču konkrētas summas pagaidām netika apspriestas, ziņo informācijas avoti. Madride pagaidām nav pieņēmusi galīgo lēmumu par Eiropas finansiālās palīdzības nepieciešamību.

Šonedēļ Spānijas ekonomikas ministrs Luiss de Gindos aicināja ECB sākt spāņu parādsaistību izpirkšanu. „Es pieņēmu, ka Spānija ir piedāvājusi budžeta un struktūrreformu korekcijas programmu, kas savā pamatā tika akceptēta”, - paziņoja viņš.

Pašlaik Spānijas valdība pēta ES palīdzības konkrētās detaļas un īpatnības. Spānijas valdības galva Mariano Rahojs plāno samazināt budžeta izdevumus par 10% IKP un 2014.gada beigās panākt budžeta ikgadējo deficītu 3% apmērā.

Atgādināsim, ka 2.augustā ECB galva Mario Dragi paziņoja, ka finanšu organizācija var realizēt valsts parāda vērtspapīru izpirkšanu ar noteikumu, ka valsts-parādnieks griezīsies pēc palīdzības ES un izpildīs visas atrunātās saistības.


Написать комментарий