«Sadales tīkls» pērn strādājis ar 13,477 miljonu latu zaudējumiem

foto mixnews.lv
foto mixnews.lv

Latvijas energoapgādes uzņēmuma "Latvenergo" meitasuzņēmums, kas nodarbojas ar elektroenerģijas sadali, "Sadales tīkls" pagājušajā gadā strādāja ar 216,864 miljonu latu apgrozījumu, kas ir par 10% vairāk nekā 2010.gadā, savukārt kompānijas zaudējumi palielinājās 2,6 reizes – līdz 13,477 miljoniem latu, liecina "Lursoft" datubāzē pieejamais kompānijas pagājušā gada finanšu pārskats.

"Sadales tīkla" finanšu pārskata vadības ziņojumā teikts, ka 2011.gadā Latvijas tautsaimniecības izaugsmē bija vērojamas negatīvas tendences - inflācijas rādītājs, salīdzinot ar 2010.gadu, pieauga par 4,4%, ražošanas jomu attīstība noritēja lēnāk, nekā bija prognozēts, kā arī pieauga vairāku nodokļu likmes.

Pērn sadalītās elektroenerģijas apmērs sasniedza 6,2 tūkstošus gigavatstundu (GWh), kas, salīdzinot ar 2010.gadu, ir par 180,7 GWh jeb 2,8% mazāk, informē uzņēmuma vadība. Ziņojumā norādīts, ka elektroenerģijas sadales pakalpojuma apmēru samazinājums pērn bija vērojams visās patērētāju grupās, izņemot rūpniecības sektoru, - rūpniecības segmenta palielinājums bija par 1%, bet samazinājums iedzīvotāju segmentā bija par 8,6%, nerūpniecisko lietotāju segmentā (budžeta iestādes, skolas, slimnīcas u.c. lietotāji) - par 0,6%, lauksaimniecības uzņēmumu segmentā bija 0,5% samazinājums, pārējo lietotāju segmentā (dzelzceļš, pilsētas elektrotransports u.c. lietotāji) - par 3,1%, savukārt tirdzniecības un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu segmentā samazinājums bija par 0,9%.

"Sadales tīkla" vadības ziņojumā minēts, ka kopējais ieņēmumu pieaugums par 10% izskaidrojams ar ieņēmumu palielinājumu par elektroenerģijas sadales pakalpojumiem par 17,632 miljoniem latu jeb 11%, kas savukārt saistīts ar elektroenerģijas sadales pakalpojuma tarifa izmaiņām no 2011.gada 1.aprīļa.

Pēc kompānijas vadības sniegtās informācijas, "Sadales tīkls" sadales sistēmas aktīvu izbūvē, atjaunošanā, uzlabošanā un rekonstrukcijā pagājušajā gadā ieguldīja 45,803 miljonus latu, savukārt elektrolīniju un transformatoru punktu izbūvē un rekonstrukcijā, kā arī investīciju projektos sprieguma kvalitātes uzlabošanā pērn ieguldīti 26,769 miljoni latu. "Par šiem līdzekļiem 2011.gadā ir atjaunotas 323 kilometru (km) vidsprieguma līnijas, 666 km zemsprieguma līnijas, veikta rekonstrukcija 617 transformatoru apakšstacijās," teikts ziņojumā, norādot, ka kapitālieguldījumu projektos, kas saistīti ar gaisvadu līniju pārbūvi kabeļu līnijās, veikti 1,854 miljonu latu ieguldījumi, kopumā izbūvējot 53 km vidsprieguma un zemsprieguma līnijas, kā arī uzlabota sprieguma kvalitāte 2640 klientiem.

Šogad kompānija sadales sistēmas aktīvu izbūvē, atjaunošanā, uzlabošanā un rekonstrukcijā plāno ieguldīt 67,32 miljonus latu, kas, salīdzinot ar iepriekšējā gada kapitālieguldījumiem, ir pieaugums par 47%. "Sadales tīkla" vadība sagaida, ka ieguldījumiem sadales tīklos jānodrošina esošie sistēmas lietotāji ar kvalitatīvu elektroenerģiju un jāatbilst klientu pieprasījumam pēc jauniem pieslēgumiem un jaudām, samazinot elektroenerģijas zudumus un elektroenerģijas pārtraukumu ilgumu.

Tāpat šogad uzņēmums plāno atjaunot un rekonstruēt 355 km vidsprieguma līnijas, 1061 km zemsprieguma līnijas, 379 transformatoru punktus, kā arī pārbūvēt 109 km vidsprieguma un 80 km zemsprieguma gaisvadu līnijas kabeļu līnijās.

"Sadales tīkls" 2012.gadā iecerējis veikt modernizāciju un rekonstrukciju vairākās apakšstacijās, kā arī turpināt projektus pie gaisvadu līniju pārbūves kabeļu līnijās.

Kompānijas vadība arī uzsver, ka "Sadales tīkls" 2011.gadā turpināja mērķtiecīgi strādāt pie saimnieciskajā darbībā iesaistīto resursu efektivitātes paaugstināšanas, norādot, ka pilnveidojot darba procesus, vidējais darbinieku skaits uzņēmumā samazinājies no 2552 darbiniekiem 2010.gadā līdz 2543 darbiniekiem 2011.gadā.

2010.gadā "Sadales tīkls" strādāja ar 197,09 miljonu latu apgrozījumu un 5,156 miljonu latu zaudējumiem.

"Sadales tīkls" ir elektroenerģijas sadales sistēmas operators, un tā vienīgais īpašnieks ir valstij piederošā energokompānija "Latvenergo".


Написать комментарий