Aleksandrs Bartaševičs: Mēri pagaidām nepieprasa ministra Sprūdža atkāpšanos no amata, viņi piedāvā nesteigties ar reformām

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Valsts plašsaziņas līdzekļi pirmdien, 10.septembrī, ziņoja, ka Latvijas Lielo pilsētu asociācija (LLPA) ir nosūtījusi valsts prezidentam Bērziņam, premjeram Dombrovskim un spīkerei Āboltiņai vēstuli, kurā pieprasa vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža atkāpšanos no amata.

Asociācija tika dibināta pirms 10 gadiem un tās mērķis ir aizstāvēt pašvaldību intereses gan valsts robežās, gan ārpus tām, asociācijā darbojās 9 Latvijas lielāku pilsētu mēri – Daugavpils, Rēzeknes, Jēkabpils, Jelgavas, Jūrmalas, Liepājas, Ventspils, Rīgas un Valmieras pašvaldību galvas.

Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartaševičs portālam Gorod.lv paskaidroja, ka vēstulē netika prasīta ministra Sprūdža atkāpšanās no amata. «Pēc tikšanās ar valsts prezidentu Bērziņu, kas notika 7.septembrī, lielāko pilsētu mēri uzrakstīja vēstuli, kurā aicināja ministru Sprūdžu un minēto ministriju nesteigties ar iecerētajām reformām, visu rūpīgi pārdomāt, izvērtēt un apspriest.

Pašvaldību galvas uztraucas par informācijas trūkumu sakarā ar iecerētajām reformām pašvaldībās. Nav skaidrības par minētās reformas galīgo rezultātu.

Nav pretenziju pret pašvaldības deputātu skaita samazinājumu un amatu apvienošanu, taču esmu pret aizliegumu skolu direktoriem ieņemt deputāta krēslu. Manuprāt, ir bīstami neļaut zinošiem cilvēkiem kļūt par deputātiem.

Rēzeknes pilsētai ļoti aktuāls ir jautājums par uzņēmējdarbību. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija iestājas par tās ierobežojumu no vietējo pašvaldību puses, kad privātkompāniju darbība ir vērsta tikai uz naudas pelnīšanu. Mēs nevaram atbalstīt minēto variantu, jo pastāv vairākas iedzīvotājiem svarīgas nozares, piemēram, siltumapgāde, pasažieru pārvadājumi, atkritumu izvešana, kuras nedrīkst kļūt par privātuzņēmumiem. Vismaz šobrīd Latvijā esošā situācija nav tam piemērota.

Piekrītu, ka var ieviest referendumu par vietējās domes atlaišanu. Bet priekš kam ir rīkot tautas balsošanu, lai, piemēram, uzceltu jaunu rūpnīcu? Mūsdienās ir pēc iespējas ātrāk jārada jaunas darbavietas, un neviens investors nevēlas realizēt būvprojektu gadiem ilgi, bet referenduma dēļ šis process tikai ieilgs.

Mēs ļoti ceram, ka gan ministrijā, ka valdībā mūsu viedoklis tiks uzklausīts», - pastāstīja Aleksandrs Bartaševičs.


Написать комментарий