Daugavpils Universitātē tika atklāta slavena mākslinieka-provokatora plakātu izstāde

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Tiek uzskatīts, ka pirmie plakāti bija teātra afišas un sludinājumi, kuri ar savu spilgtu izskatu piesaistīja garāmgājēju uzmanību un bija redzami no liela attāluma. Plakāta popularitāte ievērojami pieauga pagājušā gadsimta sākumā, jo tas pildīja reklāmas, propagandas, aģitācijas funkcijas, aicinot ne tikai apmeklēt kādu pirmizrādi, bet arī atgādinot nodzēst gaismu vai gāzes smakas izplatīšanas gadījumā zvanīt uz 04.

Trešdien, 12.septembrī, Daugavpils Universitātē tika atklāta vācu mākslinieka-provokatora, Berlīnes mākslas akadēmijas prezidenta Klausa Štēka (Klaus Staeck) plakātu izstāde „Nekas nav atrisināts”, kurā skatītāju uzmanībai ir piedāvāti dažādā laikā radīti 20 autordarbi.

DU Vācu valodas centra vadītāja Marina Rumjanceva portālam Gorod.lv pastāstīja, ka Štēka radīto darbu kopskaits pārsniedz 300 autordarbus. Pateicoties sadarbībai ar Gētes institūtu Rīgā, daugavpiliešiem radās iespēja aplūkot slavena mākslinieka darbu nelielu daļu.

Klausam Štēkam vienmēr piemīta sava, ļoti neparasta notiekošā uztvere, viņam nekad nebija bail atklāti izteikt savu, bieži vien skandalozu, redzējumu, kas provocēja sabiedrības viedokli. Jau septiņdesmito gadu sākumā šis talantīgais mākslinieks, skandalozais izdevējs un lieliskais jurists piesaistīja uzmanību un raisīja skandālus. Arī šobrīd, būdams solīdā vecumā, viņš ar plakātu palīdzību turpina cīnīties pret nesapratni, ignoranci un neievērošanu. Jo patiesajam māksliniekam jābūt pilsonim un asi jāreaģē uz dažādās dzīves jomās notiekošo.

Vācu mākslinieks savos darbos izmanto fotokolāžas un uzrakstus, uzskatot par svarīgu teksta un fotogrāfijas mijiedarbību. Daži izstādē piedāvāti darbi tiešām varētu šokēt. Piemēram, plakāts attēlo māti, kas ar krūti baro zīdaini, bet lejā uzraksts – pirmā inde viņa dzīvē. Vai fotogrāfija ar 20 attēlotājiem zīdaiņiem un uzrakstu – tie ir cilvēki, kuri maksās jūsu parādus. Var aplūkot arī plakātu, uz kura attēlotas Ķelnes katedrāles smailes, kas ir tik tikko redzamas zem atkritumiem, un ievietots uzraksts „Tiksim galā arī ar šo nelielu atkritumu daudzumu”.

Izstāde ir apskatāma mēneša laikā un ir papildināta ar dokumentālajām filmām par ekoloģiju, kuras var bez maksas noskatīties DU divu mēnešu laikā. Sīkāka informācija par kinoseansu laiku un vietu atrodama ŠEIT



Написать комментарий