22.septembrī F.Trasuna muzejā «Kolnasāta» notiks Sprūdžu dzimtas saiets

foto rezeknesnovads.lv
foto rezeknesnovads.lv

22. septembrī, plkst. 13.00  F. Trasuna muzejā "Kolnasāta" Rēzeknes novada Sakstagala pagastā notiks Sprūdžu dzimtas saiets un atceres pasākums "Starptautisko tiesību bibliotekāram Ādolfam Sprūdžam – 90", informē Rēzeknes novada pašvaldība.

Pasākums sāksies ar gājienu no muzeja uz Sprūdžu dzimtas mājām, kur notiks piemiņas brīdis pie brāļu Aleksandra, Jāņa un Ādolfa Sprūdžu 20. gadsimta pirmajā pusē stādītajām liepām. Pie piemiņas akmens uzstāsies Sakstagala Jāņa Klīdzēja pamatskolas skolēni. Atceres pasākums turpināsies muzeja kamīnzālē, kur tiks atklāta izstāde „Ādolfam Sprūdžam – 90”. Izstāde veidota kā stilizēts darba kabinets Ādolfam Sprūdžam, bibliotekāram, zinātniekam, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda doktoram, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalierim. Izstādē goda vietā izkārtotas vecāku un dzimto māju gleznas, kuru autors ir Ādolfa Sprūdža brālis, mākslinieks Jānis Sprūdžs, kā arī apbalvojumi, rokraksti, korespondence, memoriālās piemiņas lietas, ģimenes albumi un fotoattēli.

Turpinājumā izstāžu zālē skanēs svētku koncerts, kurā dejos Sakstagala Jāņa Klīdzēja pamatskolas tautas deju kolektīvs, dziedās Maltas kultūras nama lauku kapela "Malta", Ilzeskalna draugu koris un Dricānu vidusskolas meiteņu vokālais ansamblis. Pasākumā kopīgi tiks izdziedātas Ādolfa Sprūdža mīļākās dziesmas, kas vienmēr viņu pavadījušas arī dzīvojot Vācijā, Beļģijā un ASV, piemēram, „Atmiņas”, „Gara mana šī naksniņa”, „Ķēvīt mana svilpastīte”, „Sarkandaiļa roze auga” un „Upe nesa ozoliņu”.

Atceres pasākumā Ādolfa dēls Uģis Sprūdžs iepazīstinās ar savu pētījumu par Sprūdžu dzimtas koku. Pasākumā piedalīsies Sprūdžu dzimtas pārstāvji no ASV un Latvijas, kā arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas darbinieki, Rēzeknes novada un pilsētas bibliotekāri. Uz pasākumu aicināti arī visi interesenti.


Написать комментарий