Soda lielumu bezbiļetniekiem noteiks paši pārvadātāji

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Turpmāk bezbiļetniekiem piemēroto līgumsoda par braukšanu bez biļetes apmēru noteiks pats pārvadātājs, par to iepriekš vienojoties ar attiecīgo sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtītāju.

Turpmāk, iegādājoties braukšanas biļeti, pasažieris stāsies līgumattiecībās ar pārvadātāju, tādējādi iegūstot tiesības izmantot tā sniegtos pakalpojumus. Savukārt par braukšanu bez biļetes pasažierim tiks piemērots līgumsods.

To nosaka 2012.gada 28.augusta Ministru kabineta noteikumi Nr.599 "Sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas un izmantošanas kārtība", kas stājušies spēkā šā gada 19.septembrī.

Ministru kabineta noteikumi paredz, ka turpmāk sodu par braukšanu bez biļetes piemērot drīkstēs ne tikai valsts vai pašvaldības institūcijas amatpersonas, bet arī paša pārvadātāja ieceltie kontrolieri. Tādējādi jaunā kārtība nodrošina plašākas kontroles iespējas.

Līgumsoda apmēru noteiks pats pārvadātājs, par to iepriekš vienojoties ar attiecīgo sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtītāju: pilsētas nozīmes maršrutos - ar pilsētas domi, vietējās nozīmes maršrutos - ar plānošanas reģionu, bet starppilsētu nozīmes maršrutos ar Autotransporta direkciju (ATD). Pārvadātājam informāciju par līgumsoda apmēru (vai tā izmaiņām) jāpublisko vismaz 30 dienas pirms to stāšanās spēkā - tātad faktiski līgumsodi dažāda veida pārvadājumos varētu stāties spēkā līdz 1.decembrim.

Tas gan nenozīmē, ka sodu apmērs dažāda veida pārvadājumos noteikti pieaugs. Piemēram, starppilsētu satiksmē, kur līgumsoda apjoms pārvadātājam ir jāsaskaņo ar ATD, gluži pretēji - sodu apmērs tiek mazliet mīkstināts no Ls 10-15 uz Ls 5-15.

Piemērotos sodus pasažieri varēs pārsūdzēt Latvijas tiesās saskaņā ar Civilprocesa likuma normām. Savukārt sodu piedziņu pārvadātāji varēs īstenot paši vai nodot šo funkciju parādu piedzīšanas uzņēmumiem.


Написать комментарий