Saeimas komisija vērtēs eksprezidentiem pienākošos garantiju samazināšanu

foto Saeimas kanceleja
foto Saeimas kanceleja

Saeimas Juridiskajā komisijā vērtēs Valsts prezidenta Andra Bērziņa iesniegtos grozījumus likumā "Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu", kas paredz samazināt sociālās garantijas prezidentam pēc pilnvaru termiņa beigām, ceturtdien nolēma Saeimas deputāti.

Šī likumprojekta izskatīšanu Saeimas komisijā atbalstīja 80 tautas kalpi, tostarp eksprezidents Valdis Zatlers (RP), bet pret to nobalsoja tikai "Reformu partijas" (RP) deputāts Guntars Bilsēns, bet vēl divi RP frakcijas deputāti - Edgars Demiters un Daiga Kazāka - balsojumā atturējās.

Valsts prezidents Andris Bērziņš rosinājis nākotnē eksprezidentiem vairs nepiešķirt dzīvokli un to kompensēt ar pensijas palielinājumu, savukārt automašīnas iegādāties "atbilstoši eksprezidentu vajadzībām un statusam". Pašreizējiem eksprezidentiem jau nodrošinātos labumus gan nav iecerēts mainīt, bet vēlāk pats Bērziņš nesaņemtu nedz tiesības uz valsts dzīvokli, nedz pensijas palielinājumu, portālu "Delfi" informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Bērziņa iesniegtajā likumprojektā piedāvāts bijušajiem prezidentiem nepiešķirt valsts apmaksāto dzīvokli, bet kompensācijā palielināt ikmēneša pensiju un ļaut izmantot reprezentācijas telpas Valsts prezidenta rezidencē.

Likumprojekts nosaka pārejas periodu, lai, ņemot vērā tiesiskās paļāvības principu, sociālo garantiju izmaiņas neattiecinātu uz līdzšinējiem eksprezidentiem - viņi saglabātu valsts dzīvokļus un automašīnas, bet viņiem nebūtu tiesību uz likumprojektā paredzēto pensiju palielinājumu. Savukārt jaunu automašīnu iegādei tiktu piemērots jaunais tiesiskais regulējums.

Pašlaik eksprezidenti saņem ikmēneša pensiju 50% apmērā no Valsts prezidenta mēneša atalgojuma - 1500 latu pirms nodokļu nomaksas jeb aptuveni 1125 latus pēc nodokļu nomaksas. Likumprojektā piedāvāts palielināt pensiju līdz 85% no Valsts prezidenta mēneša atalgojuma - līdz 2550 latiem pirms nodokļu nomaksas jeb aptuveni 1912 latiem pēc nodokļu nomaksas.

Līdz ar to pensijas apjoms pieaugtu par 787 latiem pēc nodokļu nomaksas, kas būtu piemērota dzīvokļa īrei pietiekama summa. Šobrīd eksprezidenta pagaidu dzīvokļa īrēšanai un komunālo pakalpojumu apmaksai drīkst izlietot 1200 latus, no kuriem nomas maksa līdz šim bijusi 813 lati. Savukārt komunālie pakalpojumi (to skaitā kabeļtelevīzijas un interneta pakalpojumi) būtu jāapmaksā pašiem eksprezidentiem.

Prezidenta Bērziņa kanceleja arī rosina atteikties no luksusa klases auto iegādes bijušajiem Rīgas Pils saimniekiem, jo viņu pienākumi "parasti nav saistīti ar tādām funkcijām, ka būtu nepieciešams luksus klases limuzīns, kāds varētu būt vajadzīgs trijām augstākajām valsts amatpersonām."

Izmaiņas likumā paredz noteikt "griestus" eksprezidentu auto iegādes cenai, jo pašlaik šādu limitu nav, un, piemēram, līdzšinējā prezidenta Vada Zatlera auto "Audi A8" izmaksāja 65 000 latu. Savukārt eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas vajadzībām plānots iegādāties auto, kura cena būtu līdz 80 000 latu. Viņas rīcībā esošais pašreizējais 2006.gadā ražotais "Mercedes Benz" spēkrats esot sliktā tehniskā stāvoklī un bieži remontējams.

Bērziņš piedāvā noteikt, ka bijušajiem prezidentiem varēs nopirkt divreiz dārgāku auto nekā valsts pārvaldes amatpersonām, kurām šobrīd drīkst pirkt spēkratu par 12 500 latiem vai nomāt to par 380 latiem mēnesi. Attiecīgi eksprezidentu auto nevarēs būt dārgāks par 25 000 latu vai to nomas maksa nevarēs pārsniegt 760 latus bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

"Šāds limits atbilstu "vidējās klases" "vidējā premium klases" un dažiem "lielās premium" klases automašīnas bāzes modeļa iegādes vērtībai bez PVN (piemēram, "Mercedes-Benz" C klase, "Ford Mondeo", "Škoda Superb", "Volkswagen CC", "Volvo S80", "Audi A4")," secināts likumprojekta paskaidrojumu daļā.


Написать комментарий