'Ievelkas' solītā sākumdeklarāciju satura analīze; VID drīzu skaidrību nesola

foto hermann-uwe.de
foto hermann-uwe.de

Valsts ieņēmumu dienests (VID), kurš iepriekš solīja augustā vai septembrī sniegt informāciju par tā dēvēto “nulles deklarāciju” saturu, atkal “atbīdījis” plānoto gala termiņu deklarāciju satura analīzei un apkopošanai. VID tagad pieļauj, ka informāciju par deklarāciju saturu sabiedrībai varētu sniegt novembrī.

VID Sabiedrisko attiecību daļā portāls "Delfi" uzzināja, ka mantiskā stāvokļa deklarāciju iesniegšanas termiņš noslēdzās 1.jūnijā, bet bijuši paredzēti izņēmuma gadījumi to iesniegšanai personām, kurām objektīvu iemeslu dēļ nebija iespējams iesniegt mantiskā stāvokļa deklarāciju minētajā termiņā un trīs mēnešu termiņš iesniegto mantiskā stāvokļa deklarāciju precizēšanai.

VID norāda uz likumiem, sakot, ka tajos nav paredzēts saņemto mantiskā stāvokļa deklarāciju apstrādes vai tajās norādītās informācijas apkopošanas termiņš un piebilst, ka "savu resursu ietvaros ir nodrošinājis gan mantiskā stāvokļa deklarāciju pieņemšanu, gan ievadīšanu VID informatīvajās sistēmā".

Deklarāciju skaits krietni pārsniedzis likumdevēju prognozētos 70 000 - 120 000, atzīst VID norādot, ka jau pārbaudot šo deklarāciju aizpildīšanas pareizību, tiek konstatētas dažādas deklarāciju aizpildīšanas neprecizitātes un šobrīd notiek darbs pie konstatēto kļūdu novēršanas, sazinoties ar deklarāciju iesniedzējiem un aicinot viņus iesniegt precizētās deklarācijas.

Līdz ar to VID nav prioritāri pievērsies deklarāciju satura analīzei, taču cer, ka pie tās varētu ķerties novembra sākumā. Plašāku informāciju apkopotā veidā par mantiskā stāvokļa deklarācijās norādīto VID sabiedrībai varētu sniegt novembrī.

LETA iepriekš ziņoja, ka līdz 1.augustam VID bija iesniegtas 130 948 mantiskā stāvokļa deklarācijas.

No visām deklarācijām 125 456 bija iesniegtas likumā noteiktajā termiņā - līdz 1.jūnijam -, bet pēc termiņa tika iesniegtas 5492 deklarācijas. Vairāk nekā 80 personas deklarācijās bija deklarējušas līdz šim nedeklarētos ienākumus, par kuriem maksājams nodoklis - 2,81 miljons latu.

2011.gada 15.decembrī stājās spēkā Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likums, kas paredzēja noteiktām iedzīvotāju grupām līdz 1.jūnijam iesniegt tā dēvētās "nulles deklarācijas" un norādīt datus par personas mantisko stāvokli 2011.gada 31.decembra plkst.24.

Sākumdeklarācija bija jāiesniedz, ja persona Latvijā ir iegādājusies nekustamo īpašumu, kura iegādes vērtība pārsniedz 10 000 latu un uz kuru nav nostiprinātas īpašumtiesības, kā arī īpašumu ārvalstīs. Tāpat bija jādeklarē skaidras naudas uzkrājumi, iegādātās kapitāla daļas Latvijā un ārzemēs, parāda vērtspapīri, aizdevumi, parādsaistības un citi īpašumi, kuru vērtība pārsniedz 10 000 latu.

Nebija jādeklarē tie īpašumi, kas jau ir reģistrēti valsts reģistros.

Par pārkāpumiem mantiskā stāvokļa deklarēšanā vai deklarāciju neiesniegšanu VID dotas tiesības piemērot naudas sodus. Administratīvo pārkāpumu lietas izskatīs VID, un saukt pie atbildības personas varēs ne vēlāk kā četru mēnešu laikā no pārkāpuma atklāšanas dienas un ne vēlāk kā viena gada laikā no pārkāpuma izdarīšanas dienas.


Написать комментарий