Sprūdža politisko pašdarbību sūdzēs tiesā

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs, nemākulīgi izrēķinoties ar savu politisko pretinieku Aivaru Lembergu, izraisījis dumpi uz kuģa – ministrijas ierēdņi atteikušies sacerēt politiski motivēto rīkojumu par Ventspils mēra atstādināšanu.

Taču rīkojums ir tapis, un tagad tas tiks pārsūdzēts tiesā.

Kā vēsta Neatkarīgās avots valsts pārvaldē, darbinieki uzskatījuši par neiespējamu sagatavot administratīvo rīkojumu, balstoties uz neiztiesātas krimināllietas materiāliem. Tad nu juridiski apšaubāmajam pasākumam nācies piesaistīt ārpakalpojumu. Šajā jautājumā ar konsultāciju līdzējusi ministra juridiskā padomniece Inga Antāne. Taču arī viņas sasauktajiem papildspēkiem nav izdevies tik ātri sagudrot puslīdz lietojamus argumentus. Tāpēc patiesībā rīkojums parakstīts tikai vakar. Savukārt pagājušās piektdienas vakarā, kad atsevišķi izredzēti mediji tika uzaicināti uz A. Lemberga atlaišanas preses konferenci, ministram nemaz nav bijis ko publikai rādīt.

Un arī pašlaik lietā figurējošie dokumenti, kam pēc likuma jābūt publiski pieejamiem, joprojām netiek rādīti. E. Sprūdžs rūpīgi slēpj gan saraksti ar Ventspils domi un A. Lembergu, gan mistiskos juristu atzinumus un Ģenerālprokuratūras papīrus, kuros ieraudzījis «šokējošos faktus par Lemberga saimniekošanu».

Teorētiski pieļaujot, ka informācija netiek sniegta tieši Neatkarīgajai, jo vairākkārt esam atmaskojuši E. Sprūdžu melos un ministra necienīgā savtīgā rīcībā (tajā skaitā nodokļu shēmošanā), Neatkarīgā uz ministriju devās privātpersonas statusā. Taču izrādās, arī privātpersonām ar ministrijas dokumentiem iepazīties ir aizliegts. Ministra padomniece Solvita Gailiša ieradās lietvedības kabinetā un tik vien kā atļāva uzrakstīt informācijas pieprasījumu. Nesniegt informāciju esot ministra biroja vadītājas Kristīnes Pelšes pavēle.

Tomēr neoficiālā ceļā A. Lemberga atlaišanas rīkojumu izdevās iegūt, un tas pilnībā apliecina neoficiālo avotu jau vēstīto. Dokuments balstīts Ģenerālprokuratūras apsūdzībā – tātad pieņēmumos, kas vēl jāpierāda tiesā. Tikmēr E. Sprūdžs šos pieņēmumus uzdod par faktiem, un, piesaucot «Latvijas tautas šaubas», piedēvē A. Lembergam interešu konfliktu un nelegālus ienākumus no pārdesmit Ventspils uzņēmumiem. Mēra atbildes vēstule atzīta par nederīgu – E. Sprūdžs to traktē, kā fiziskas personas iesniegumu, kurā «izklāstītie apsvērumi nav juridiski argumentēti un/vai neattiecas uz lietu». Nezināma autora sacerēto 24 lapu saturs bagātīgi pārliets ar politisku retoriku, piemēram: «Ir redzams, ka Aivara Lemberga atrašanās Ventspils pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja amatā ir demokrātijas, tiesiskuma, atklātuma un valsts varas leģitimitātes apdraudējums.» Dokumenta oriģinālā tā sagatavotāja vārds un kontakti neparādās. Vien E. Sprūdža paraksts.

Ministrs nemaz nenoliedz, ka rīkojas, politisku motīvu vadīts. Ministrijas mājaslapā ievietotā sižetā viņš vēsta: «Ministrija nav tiesa. Ministrijā lēmumus pieņem politiski. Es esmu politiķis, mans uzdevums ir pieņemt politiskus lēmumus. (..) Šim lēmumam ir ne tikai juridiska, bet arī simboliska nozīme.» Taču problēma apstāklī, ka neviens likums neparedz iespēju vienam politiķim izrēķināties ar otru, izmantojot administratīvas sviras, kā notiek šajā gadījumā.

Tas arī būs ministra vājais punkts gaidāmajā tiesvedībā, prognozē administratīvo tiesību eksperts Artis Stucka – tiesa vērtēs nevis politiskus, bet juridiskus argumentus un Sprūdža kā administratīva akta pieņēmēja, nevis politiķa rīcību.

Ministra līdzšinējā argumentācija manāmi klibo, un ar to skaidrojami Vienotības skopie aplausi Reformu partijas politiskajā izrādē. Premjers Valdis Dombrovskis nule pauda izbrīnu, kāda jēga ir atstādināt no amata A. Lembergu, ja viņš jau tāpat kriminālprocesa gaitā ir atstādināts. Arī frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis pabrīnās, kādēļ E. Sprūdžs neuzskata par nepieciešamu painformēt tuvāko koalīcijas partneri par savām aktivitātēm. Tomēr Vienotība, gaidīs, kad ministrs uzskatīs par nepieciešamu aprunāties.

Šodien E. Sprūdža rīkojumam par A. Lemberga atstādināšanu jāparādās valdības oficiālajā portālā Latvijas Vēstnesī, taču tas nebūt nenozīmē, ka Ventspils pašvaldības darbā kaut kas būtiski mainīsies. A. Lembergs joprojām ir domes priekšsēdētājs. To Neatkarīgajai apstiprina arī domes preses dienestā. 30 dienu laikā mēram ir iespēja pārsūdzēt ministra rīkojumu, un to viņš arī darīšot. A. Lembergs uzskata:

«Sprūdža rīkojums ir absolūti prettiesisks. Tas ir administratīvs akts, kas nedrīkst būt politiski motivēts, tam jābūt juridiski pamatotam. Šim rīkojumam nav absolūti nekāda pamatojuma.»

***

No Sprūdža rīkojuma

Apšaubāms pamatojums

Aivars Lembergs pretēji varas leģitimitātes principam nav nodrošinājis tādu faktisko stāvokli, kas izslēgtu Latvijas tautas pamatotas šaubas par viņu kā Ventspils pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja darbību ārpus interešu konflikta.


Написать комментарий