Roterdamas zādzība: garnadži muzejā iekļuvuši pa dienesta ieeju

foto kadrs no video
foto kadrs no video

Garnadži Roterdamas muzejā ”Kunsthal”, no kura aiznesti miljonus vērtie Pikaso, Monē un Matisa darbi, iekļuvuši muzejā pa dienesta ieeju, secinājuši Nīderlandes policijas pārstāvji, vēsta ārvalstu mediji, atsaucoties uz izdevuma ”The New York Times” blogā ”ArstBeat” publicētu ierakstu.

Saskaņā ar oficiālo informāciju muzeja drošības sistēma darbojusies, tomēr garnadži izmantojuši tās īpatnības – kad iedarbojas signalizācija, uz īsu brīdi tiek deaktivizēts dienesta ieejas durvju elektroniskais mehānisms, kā to paredz ugunsdrošības sistēma.

Pēc tam, kad tika deaktivizēts sētas ieejas elektroniskās atslēgas mehānisms, zagļi uzlauzuši mehānisko atslēgu un ielauzušies ēkā. Videonovērošanas kameru ieraksts liecina, ka garnadži muzeju apzaguši divu minūšu laikā, bet policija notikuma vietā ieradusies pēc piecām minūtēm, kad zagļi jau muzeju pametuši.

Videokrātuvē ”YouTube” Nīderlandes policija publiskojusi video, ko ierakstījušas muzeja novērošanas kameras zādzības laikā. Tajā redzams, ka ”Kunsthal” apzaguši divi cilvēki, tomēr viņu sejas ir aizsegtas. Nīderlandes policija lūgusi tos, kuri atpazinuši garnadžu apģērbu vai somas, par to pavēstīt izmeklētājiem.

Jau vēstīts, ka no "Kunsthal" naktī uz 16. oktobri nozagti miljonus vērti 19. un 20. gadsimta modernistu darbi, to vidū Pablo Pikaso, Kloda Monē, Anrī Matisa un citu mākslinieku darbi. Nīderlandes policija medijiem atklājusi, ka kopā nozagtas septiņas gleznas, raksta ārvalstu prese.

Nozagta Pablo Pikaso glezna "Arlekīna galva", Kloda Monē "Vaterlo tilts" un "Čaringkrosas tilts", Anrī Matisa "Lasītāja baltā un dzeltenā", Lusjēna Freida "Sieviete ar aizvērtām acīm", Pola Gogēna "Sieviete pie atvērta loga" un 19. gadsimta holandiešu mākslinieka Meiera de Haana pašportrets.

Šī zādzība tiek uzskatīta par vienu no pēdējos gados vērienīgākajām. Iepriekšējā skaļā zādzība notikusi šī gada janvārī no Atēnu Nacionālās mākslas galerijas, no kuras nolaupīja Pikaso gleznu un Pīta Mondriāna darbu.

"Kunsthal" mākslas muzeja ēku projektējis arhitekts Rems Kolhass. Muzejam nav savas pastāvīgās kolekcijas un ekspozīciju. 7.oktobrī muzejā tika atklāta izstāde "Avant-gardes", kurā eksponēti darbi no "Triton Foundation" privātkolekcijas. Muzeja divdesmitajai jubilejai veltītajā izstādē aplūkojami ap 150 izcilo 19. un 20. gadsimta meistaru darbi.

 


Написать комментарий