Nākamajā mācību gadā 3. un 6.klasēs vairs nebūs valsts pārbaudes darbu

foto chicagonow.com
foto chicagonow.com

Nākamajā 2013./2014.mācību gadā, beidzot 3.un 6.klasi, bērniem vairs nebūs jākārto valsts pārbaudes darbi, bet viņu iegūtās zināšanas un prasmes novērtēs ar valsts diagnosticējošo darbu palīdzību, savukārt aiznākamajā mācību gadā angļu valodu skolēniem mācīs jau no pirmās klases, paredz jaunie Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotie noteikumi.

IZM norāda, ka diagnosticējošie darbi ir bērniem draudzīgāki, savukārt pedagogiem sniedz iespēju padziļināti izpētīt bērna sasniegumus.

Noteikumos turpmāk nebūs norādīts konkrēts nedēļā īstenojamo stundu skaits mācību priekšmetā, bet gan minimālais stundu skaits. Tādējādi tiek stiprināta skolu autonomija, jo pati izglītības iestāde varēs izlemt, kā papildināms mācību stundu skaits, nepārsniedzot mācību stundu slodzi nedēļā, skaidro IZM.

Noteikumu projekts arī paredz, ka no 2014./2015.mācību gada pirmo svešvalodu bērni sāk apgūt no 1.klases. Šobrīd svešvalodu apguve valsts pamatizglītības standartā noteikta no 3.klases.

"Noteikumi par valsts pamatizglītības standartu, pamatizglītības mācību priekšmetu standartiem un pamatizglītības programmu paraugiem" ceturtdien ir izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē un pēc saskaņošanas tiks virzīts apstiprināšanai valdībā.

Jau ziņots, ka par nepieciešamību mācīt skolēniem angļu valodu no 1.klases valdība vienojusies vēl pirms gada, paredzot, ka to ieviesīs 2013./2014.gadā. Toreiz atbalstu šim ierosinājumam apliecināja visi politiskie spēki.

Latvijas Angļu valodas skolotāju asociācijas (LAVSA) prezidente Silvija Andernovics pirms gada laikrakstam ”Diena” atzinusi, ka angļu sarunvaloda un klausīšanās prasme skolēniem pēdējos gados esot uzlabojusies filmu un mūzikas dēļ, bet ar gramatiku kļūstot arvien grūtāk.

 


Написать комментарий