Mūžībā aizgājis Pēteris Vilcāns

foto southtownvet.com
foto southtownvet.com

29.oktobrī pulksten 4.00 no rīta 83 gadu vecumā pēc ilgas slimības mūžībā aizgājis Līvānu sv. Ercenģeļa Miķeļa Romas katoļu baznīcas dekāns Pēteris Vilcāns. Priesteris pašaizliedzīgi un nesavtīgi kalpojis katoļu baznīcai vairāk kā 60 gadus, vēsta Līvānu novada pašvaldība.

Pēteris Vilcāns dzimis 1929. gada 16. janvārī Jēkabpils rajona Atašienes pagastā kā ceturtais bērns ģimenē. Pirmo izglītību Pēteris ieguva Atašienes brāļu Skrindu 7-gadīgajā skolā, vēlāk Varakļānu vidusskolā, bet pēdējo vidusskolas gadu – Līvānu vidusskolā. Studējis Rīgas Metropolijas katoļu Garīgajā seminārā.

Pēteris Vilcāns tika ordinēts 1951. gada martā. Pirmā kalpošanas vieta viņam bija Aglonas bazilikā par vikāru, bet jau tā paša gada maijā viņu iecēla par Rušonas un Bērzgales draudžu prāvestu. Turpmākajos gados viņš kalpojis vēl vairākās draudzēs kā prāvests un dekāns: Nīdermuižā un Jasmuižā, Preiļos, Malnavā, Viļakā, Ludzā. Šajā laikā prāvests devis būtisku ieguldījumu gan sabiedrības attīstībā, gan dievnamu atjaunošanā un to apkārtnes labiekārtošanā. Novērtējot Pētera Vilcāna centienus, bīskaps Jānis Bulis iecēla viņu par diecēzes ģenerālvikāru.

2001. gada 12. novembrī Svētais Tēvs Jānis Pāvils II dekānu Pēteri Vilcānu iecēla par savu kapelānu. Pāvesta rakstā teikts, ka šis paaugstinājums prāvestam piešķirts viņa priesterības 50. gadskārtā, pateicībā par uzticīgu kalpošanu Baznīcai. Kopš 2004. gada priesteris Pēteris Vilcāns kalpoja Līvānu draudzē.

Priestera Pētera Vilcāna mūžs bija nesavtīga ziedošanās, viņš netaupīja spēkus, lai palīdzētu cilvēkiem, dotu padomu grūtā brīdī vai vienkārši uzklausītu. Lai mūžīgais miers un gaisma ir pār viņu!

Trešdien, 31.oktobrī plkst.11.00 notiks ATVADU DIEVKALPOJUMS Līvānu Romas katoļu baznīcā. Priesteris Pēteris Vilcāns tiks apbedīts baznīcas dārzā.


Написать комментарий