Nesertificētu daļu dēļ Dienvidkorejā aptur divus kodolreaktorus

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Dienvidkorejā apturēti divi kodolreaktori, pēc tam, kad atklāts, ka daļa spēkstacijā izmantoto detaļu nav sertificētas, atsaucoties uz amatpersonām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Detaļas nav bijušas ”būtiskās” reaktora daļas un draudus nav radījušas, paziņoja Ekonomikas ministrs Hongs Sukvū. Tie ir bijuši drošinātāji, dzesēšanas ventilatori un strāvas slēdži bez kodolenerģijas jomā nepieciešamajiem sertifikātiem.


Reaktoru apturēšana nozīmē, ka valsts var saskarties ar ”nepieredzētu” elektroenerģijas trūkumu, norādīja ministrs. Gandrīz visas nesertificētās detaļas izmantotas Jongvanas atomelektrostacijā (AES), kur arī apturēti abi reaktori.

”Šajos divos reaktoros, kur plaši izmantotas nesertificētās daļas, nepieciešama visaptveroša drošības pārbaude,” norādīja ministrs.

Detaļas AES saņēmušas no astoņiem piegādātājiem kopš 2003. gada. Tās ir brīvi izmantojamas citās nozarēs, bet izmantošanai AES tām ir nepieciešams starptautisks sertifikāts, skaidro ministrs.

Dienvidkorejā darbojas 23 kodolreaktori, kuri saražo 35% valsts elektroenerģijas. Pēdējo mēnešu laikā kodolindustrija piedzīvojusi jau vairākas starpgadījumus, kuri gan nav bijuši drauds drošībai, norāda BBC. Tomēr tas ir stiprinājis iedzīvotāju opozīciju valdības plāniem paplašināt kodolenerģijas ieguvi.


Написать комментарий