Septembrī sarūk rūpniecības produkcijas izlaides apjomi

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Šogad septembrī, salīdzinot ar augustu, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās samazinājās par 2,8%. Salīdzinot ar pagājušā gada septembri, rūpniecības produkcijas izlaide pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās pieauga par 3,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

2012. gada septembrī, salīdzinot ar 2012. gada augustu, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās samazinājās par 2,8%, tai skaitā apstrādes rūpniecībā – par 3,1% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 0,6%, bet pieaugums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 0,8%.


Apjoma kritumu būtiski ietekmēja pieprasījuma samazinājums ar būvniecību saistītās nozarēs, piemēram, citu nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā (ķieģeļi, asfaltbetons, cements u.c.) – par 5,1%, gumijas un plastmasas izstrādājumu ražošanā (samazinājums būvelementu ražošanā) - par 11,7%, gatavo metālizstrādājumu ražošanā (metālkonstrukcijas) – par 3,9%, kā arī ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā, kur samazinājums bija par 47,4% (lielākais kritums bija bioeļļas ražošanas apakšnozarē, izejvielu trūkuma dēļ), un iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā (kuģu un laivu remonts un apkope, visāda veida iekārtu un ierīču remonts un apkope, ražošanas iekārtu un ierīču uzstādīšana) - par 18,3%.

Šogad septembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada septembri, rūpniecības produkcijas izlaide pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās pieauga par 3,1%. Tai skaitā apstrādes rūpniecībā – par 4,5%, bet samazinājums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 1,4% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 1,1%. Apstrādes rūpniecības produkcijas pieaugumu, galvenokārt, ietekmēja pārtikas ražošanas, metālu ražošanas, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanas un iekārtu un ierīču remonta un uzstādīšanas apakšnozares.

Šogad trešajā ceturksnī, salīdzinot ar otro ceturksni, rūpniecības produkcijas izlaide pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās pieauga par 2,3%. Tai skaitā apstrādes rūpniecībā – par 1,6%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 8,9% un elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 1,2%.

Šogad trešajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo ceturksni, rūpniecības produkcijas izlaide pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās pieauga par 5,9%. Tai skaitā apstrādes rūpniecībā - par 8,1%, bet samazinājums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 1,1% un elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē - par 1,3%.

2012. gada deviņos mēnešos, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, rūpniecības produkcijas izlaide pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās pieauga par 6,4%. Tai skaitā apstrādes rūpniecībā - par 10% un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 3,5%, bet samazinājums bija elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē - par 4,6%.

Jau ziņots, ka augustā, salīdzinot ar iepriekšējā gada augustu, rūpniecības produkcijas izlaide pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās ir pieaugusi par 8,1%. Augustā, salīdzinot ar 2012. gada jūliju, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās pieauga par 2%.


Написать комментарий