Vīķes-Freibergas jubilejā LNT piedāvās dokumentālo filmu par bijušo prezidenti

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Par godu Latvijas valsts eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas 75.dzimšanas dienai, LNT 1. decembrī piedāvās noskatīties jaunu dokumentālo filmu ciklā "Latvijas Faili", portālu "Delfi" informē Latvijas Neatkarīgās televīzijas pārstāvji.

Filma būs stāsts par Vīķes-Freibergas bērnību, trimdas gadiem, par to, kā veidojusies viņas personība. Filma atainota bijušās Latvijas prezidentes dzīve, darba ikdiena un personisks viedoklis par Latvijā notiekošajiem procesiem. Šodien Vaira Vīķe-Freiberga daudz darbojas starptautiskajā politikā, viņa aktīvi strādā Eiropas Savienības struktūrās, ir vairāku augsta līmeņa ekspertu grupu vadītāja, lasa lekcijas, apmeklē starptautiskas konferences. Kopš 1999.gada Vīķe-Freiberga ir saņēmusi 37 valstu augstākos ordeņus un 18 goda doktora grādus. Taču viņas darba grafiks neliecina, ka lielākie panākumi jau būtu piedzīvoti.

LNT dokumentālajā filmā Vaira Vīķe-Freiberga stāstīs par nozīmīgākajiem dzīves brīžiem un darbiem, atskatoties ar šodienas acīm un pieredzi. Viņa atklās personīga rakstura nozīmīgākos notikumus un tikšanās, tāpat stāstīs par šodienas interesēm, prioritātēm un uzsvariem.

Slavēta, pelta un vienmēr cienīta

V.Vīķe-Freiberga pameta Latviju, kad apkārt skanēja bumbu sprādzieni. Ar Latvijas vārdu sirdī pārcieta karu un trimdas gadus. Slavēta, mīlēta, pelta un vienmēr cienīta. Eksprezidente dalīsies savās atmiņās par bēgļu gaitām 1945.gadā, kad beigām tuvojās Otrais pasaules karš. Viņa ar ģimeni bija starp tiem Latvijas pilsoņiem, kas devās bēgļu gaitās uz rietumiem. Tāpat viņa atklās, kā iepazinusies ar savu vīru Imantu Freibergu, kā abi veidojuši ģimenes dzīvi un attiecības, lai tik ilgus gadus paliktu un arī strādātu kopā. LNT skatītāji uzzinās vairāk par ceļu, kā V.Vīķe-Freiberga nonāca līdz doktora grādam eksperimentālajā psiholoģijā un misticismam. Kā izrādās, līdzās zinātniskajai darbībai viņa ir praktizējoša mistiķe, rūpīgi trenējot, vingrinot un izkopjot savu apziņas stāvokli.

Politiskai karjerai pa pēdām

Dokumentālā filma "Latvijas faili. Vaira Vīķe-Freiberga" stāstīs par eksprezidentes politisko karjeru. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas Vīķe-Freiberga katru gadu viesojās Latvijā, vadīja 2x2 un 3x3 nometnes, lasīja lekcijas. Viņa spēja uzrunāt un aizraut gan trimdas latviešus, gan padomju Latvijas latviešus, gan atjaunotās neatkarīgās Latvijas latviešus. Vaiar Vīķe-Freiberga jau tolaik uzsvēra, ka galveno virzību tam, kas notiks Latvijā, dos tie, kas dzīvo uz Latvijas zemes, ne citur. Eksprezidente atklās savas domas par to, kādēļ trimdas latvieši nebrauca atpakaļ uz brīvo Latviju.

Neatkarīgajā Latvijā Vaira Vīķe-Freiberga atgriezās kā Latvijas Institūta direktore. Kā iespējamo kandidāti Latvijas prezidentes amatam viņu apsprieda jau kopš 1996.gada. 1999.gada 17.jūnijā Vaira Vīķe-Freiberga tika ievēlēta par Latvijas Republikas Valsts prezidenti, pirmo sievieti Latvijas vēsturē šajā amatā. Latvijas plašākai sabiedrībai Vaiar Vīķe-Freiberga bija mazpazīstama, taču jau ar pirmajām darba dienām pierādīja, ka Rīgas pilī gaidāmas vērienīgas pārmaiņas, ka tajā saimniekot sācis spēcīgs līderis. Prezidentūras laikā viņa devās daudzās ārvalstu vizītēs un apmeklēja nozīmīgas augstākā līmeņa starptautiskās konferences. Pirmā sieviete - valsts vadītāja Austrumeiropā un viņas svešvalodu zināšanas guva atbalstu ārzemju presē un politiskajās aprindās.

Filmu LNT kanālā varēs noskatīties 1. decembrī, plkst. 18:35


Написать комментарий