I.Gaidule par „Erasmus” – apmācības programmu mūža garumā

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Daudziem jauniešiem nav jāskaidro, kas ir „Erasmus” programma. Pēdējo 12 gadu laikā Latvijā tā ir kļuvusi par populāro studentu iespēju studēt ārzemēs, papildinot ne tikai akadēmiskās zināšanas, bet arī attīstot personības rakstura īpašības. Tomēr kāds, iespējams, par šo programmu nav dzirdējis, tāpēc par „Erasmus” īpatnībām aprunājāmies ar Daugavpils universitātes programmas koordinatori Inesi Gaiduli.

Inese, pastāstiet, lūdzu, kas ir „Erasmus” programma.

„Erasmus” ir apmācības programma visa mūža garumā (no angļu val. – Lifelong learning programme), kura Latvijā tiek realizēta jau 12 gadus, Eiropā – 25 gadus. Daugavpils universitāte bija viena no pirmajām augstskolām, kas sāka realizēt šo programmu, un pateicībā saņēma kausu un Pateicības diplomu. „Erasmus” programma ir studentu, akadēmiskā personāla un universitātes darbinieku apmaiņas programma, kas dot iespēju kādu laiku pavadīt ārzemēs, studēt vai iziet praksi, pasniedzēju gadījumā – lasīt lekcijas.

Gaidules kundze, sakiet, lūdzu, cik valstis piedalās šajā programmā?

„Erasmus” programmā piedalās visas 27 ES dalībvalstis, divas valstis-Es kandidātes (Turcija un Horvātija) un četras Eiropas brīvās tirdzniecības asociācijas un Eiropas ekonomiskās zonas valstis – Islande, Lihtenšteina, Norvēģija, Šveice.

Vai DU sadarbojas ar visām minētajām valstīm?

Nē, ne ar visām. DU sadarbojas ar Eiropas Savienības 20 augstskolām un šobrīd noslēgusi 118 līgumus par sadarbību dažādās mācību jomās.

Interesanti, cik daudz universitātes studentu un pasniedzēju piedalījās programmā šo 12 gadu laikā?

12 gadu laikā ap 200 DU studentu izmantoja iespēju studēt ārzemēs. Rudenī 52 studenti aizbrauca iegūt akadēmiskās zināšanas un 8 studenti iezies praksi, programmā piedalās 17 pasniedzēji – 9 jau atrodas ārzemēs un 8 pasniedzēji plāno turp doties. Runājot par administratīvo personālu, jāmin, ka 13 cilvēki jau izmantojuši šo iespēju un 13 plāno piedalīties programmā pavasarī.

Gaidules kundze, kādas valstis ir pieprasītākas DU studentu vidū?

Visbiežāk studenti brauc uz Spāniju, Vāciju, Poliju, Lietuvu, Zviedriju un Somiju.

Sakiet, Inese, kādiem kritērijiem jāatbilst studentam, ja viņš vēlas piedalīties „Erasmus” programmā?

Studentam, kurš piesakās „Erasmus” programmai, jābūt sekmīgam, bez akadēmiskajiem un finansiālajiem parādiem, nav obligāti jābūt teicamniekam. Bija gadījumi, kad mēs finansiāli atbalstījām studentu, kuram bija sešinieki. Principā, visi studenti, kuri pieteicās programmai, brauca studēt uz ārzemēm. Vecuma ierobežojumu nav, tā ir apmācības programma mūža garumā. Vienīgais noteikums – jābūt otrā kursa studentam, lai iesniegtu pieteikumu par dalību programmā.

Ja es pareizi saprotu, studenti no ārzemēm šīs programmas ietvaros studē Daugavpilī? Cik viņu bijis šogad un no kurām valstīm?

Galvenokārt tie ir studenti no Polijas, Spānijas, Turcijas, Lietuvas. DU viņi studē krievu un angļu filoloģiju, bioloģiju, nākamajā semestrī students no Viļņas ieradīsies studēt latviešu filoloģiju. Šobrīd „Erasmus” programmas ietvaros Daugavpilī studē 18 studenti. Tas ir daudz. Piemēram, pirms trim gadiem tie bija 10 studenti. Patlaban studentu skaits pieaug, nākamā gada studijām pietiekušies 16 cilvēki. Mēs nevienam neatsakām.

Sociālajos tīklos pirms kāda laika tika publicēta informācija par to, ka „Erasmus” programmu plāno apturēt. Vai tā ir taisnība?

Baumas. „Erasmus” programmu nākamgad plāno apvienot ar vēl trim citām apmācības programmām. Lēmums par jaunu nosaukumu vēl nav pieņemts, ir dažādi varianti – „Erasmus For All” vai „Yes Europe”.


Темы: , , , ,
Написать комментарий