A.Mirskis: Latgales autonomija ir muļķības, reģionam jāpanāk preferenču piešķiršana

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Pagājušajā nedēļā Eiropas parlamenta deputāts Aleksandrs Mirskis tikās ar Latgales iedzīvotājiem. Portālam Gorod.lv deputāts paziņoja, ka reģiona iedzīvotāju interesējušo jautājumu vidū bija arī Latgales autonomijas jautājums, kuru pēdējā laikā apspriež daži aktīvisti. A.Mirskis dalījās pārdomās sakarā ar šo jautājumu.

Pirmkārt, eirodeputāts ir pārliecināts, ka Latgales autonomija ir iecere, kuru nav iespējams realizēt un kurā jūtamas ekstrēmistu noskaņas. „Mēģinājumi atdalīties ir bīstamā spēle, un, runājot par kādiem autonomijas variantiem, jāizvērtē visi plusi un mīnusi. Par autonomiju sāka runāt, jo pēdējo 20 gadu laikā valdības darbību rezultātā Latgale tiešām kļuva par depresīvo reģionu, tāpēc no emociju pārpilnības daļa iedzīvotāju tiešām runā par autonomiju”, - atzīmēja A.Mirskis.

Atbildot uz jautājumu, kas jādara, lai atjaunotu reģiona ekonomiku, A.Mirskis paziņoja, ka Latgalei jāpanāk preferenču piešķiršana, lai tā varētu izvēlēties reģionam nepieciešamo. Tādejādi varētu ietekmēt ES līdzekļu sadali, paziņoja eirodeputāts, kā piemēru minot Poliju, kurā ir 16 reģioni, kuri paši lemj, kādam nolūkam izmantojami ES fondu līdzekļi.

Savukārt Latvijā eironaudas sadales process pagaidām ir centralizēts, kad netiek ņemtas vērā reģionu vajadzības un īpatnības. Minētās īpatnības Latvijas reģionos ir dažādas – ostas reģioni pelna naudu, nodarbojoties ar tranzītu, bet Latgale, kura varētu pelnīt naudu uz sauszemes tranzīta, to nedara. Eirodeputāts piebilda, ka Eiropas Parlamentā ir pārāk maz deputātu no reģioniem, tāpēc ir grūti ietekmēt situāciju ar eirofondu līdzekļu sadali.

„Latgalē vajadzētu izveidot ES fondu apguves centru, tas palīdzētu attīstīt reģionu. Latgales atdalīšanās ir muļķības, jāzina, kas darāms turpmāk. Iespējams, varētu organizēt latgaliešu inteliģences sapulci, lai apspriestu vairākus jautājumus, visaktuālākos no kuriem varētu uzdot valdībai, mainot spēles noteikumus. Mēs esam brīnišķīgā valsts un daudz ko varam. Bet ja Latgale atdalīsies, kļūs par federatīvo republiku, kas notiks tālāk? Daļa iedzīvotāju varētu vēlēties arī politisko neatkarību, un tas jau var novest pie valsts sašķelšanas”, - teica politiķis.


Написать комментарий