Līksnas pagastā atklāts mūsdienīgs piena ražošanas komplekss

foto alightperspective.blogspot.com
foto alightperspective.blogspot.com

Daugavpils novada pašvaldības mājas lapa ziņo, ka šī gada 5.decembrī, Līksnas pagastā tika atklāts SIA „Kļavas V” mūsdienīgs piena ražošanas komplekss ar karuseļa tipa slaukšanas iekārtu divdesmit slaucamajām govīm. Atklāšanas ceremonijā piedalījusies Latvijas Republikas Zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

Viktors Kalāns savu z/s „Kļavas” dibinājis tālajā 1991.gadā, uzsākot nodarboties ar graudkopību. Nostrādājot 20 gadus Lauku konsultāciju dienestā par vadītāju, nonācis pie secinājuma, ka paralēli graudkopības nozarei jāsāk nodarboties ar piena lopkopību, jo piena cenas ir daudz stabilākas par graudu cenām.

Uzsākot fermas projektu, piena ražošanas kompleksa īpašnieks atzīst, ka ceļš ir bijis smags un nātrains, jo pirmām kārtām bija jāatrod banka, kas nāks pretī. Pretī nāca „Latvijas Krājbanka”, taču pagājušā gada novembrī bankas bankrota dēļ šīs fermas būvniecība bija apdraudēta. Sadarbībā ar banku „Citadele” izdevās kredītu pārkreditēt un fermas būvniecības darbi turpinājās.

LR Zemkopības ministre Laimdota Straujuma atzina, ka V. Kalāna saimniecība efektivitātes ziņā ir Latvijas labāko sasniegumu līmenī.

Šobrīd fermā atrodas arī viena no Latgalē lielākajām karuseļa tipa slaukšanas iekārtām. Tajā 15 minūtēs var izslaukt divdesmit piena devējas. Kopā fermā ir 250 slaucamās govis. Izslauktais piens nonāk datorizētos piena dzesētājos, vēlāk AS „Preiļu siers” piena mašīna izslaukumu reizi divās dienās aizved uz rūpnīcu.

Piebūvē atrodas dzemdību zāle. Otrajā stāvā atrodas fermas pārvaldes telpa, kur pārvaldnieks ar datora starpniecību un klātienē uzrauga, lai būtu apzināts govju veselības stāvoklis, laikus sniegta veterinārā palīdzība vai nozīmētas dzemdības. Fermā tiek nodarbināti 12 cilvēki, kuriem tiek nodrošinātas ar virtuvi, ģērbtuvēm un dušām aprīkotas telpas.

Jaunā piena ražošanas kompleksa īpašnieks cer jau nākamajos gados sasniegt 12 000 tonnu izslaukuma gadā.


Написать комментарий