Saeimas deputāts D.Rodionovs: Valsts iedzīvotāju bažas par eiro ieviešanu ir viegli izskaidrojamas

foto Saeimas kanceleja
foto Saeimas kanceleja

Saeimas deputāts no Daugavpils Dmitrijs Rodionovs (SC) portālam Gorod.lv paziņoja, ka viņš nav eiroskeptiķis, tomēr bija to 35 opozīcijas pārstāvju vidū, kuri sakarā ar neskaidrībām un informācijas tūkumu par likumu par eiro ieviešanu Latvijā pašreizējā lasījumā to neatbalstīja. Atgādinām, ka 13.decembrī Saeimā pirmajā lasījumā tika apstiprināts likumprojekts par eiro ieviešanu Latvijā, kas regulē lata un eiro vienlaicīgas atrašanās apgrozībā laika posmu, naudas maiņu eiro valūtā un citus jautājumus.

D.Rodionovs paskaidroja, ka eiro ieviešana ietekmēs visus Latvijas iedzīvotājus, tāpēc nav brīnums, ka cilvēki vēlas zināt visu par šo jautājumu. „Kāpēc eiro jāievieš tieši 2014.gadā? Kāda būs ES banku novērotāja loma? Kas atbildēs par notiekošo? Kāda būs Centrālās bankas loma? Kā notiks naudas līdzekļu emisija? Atbildes uz šiem jautājumiem pagaidām nav saņēmuši ne vēlētāji, ne mēs – Saeimas deputāti”, - atzīmēja D.Rodionovs, piebilstot, ka politiķi skaidro atsevišķus momentus, tomēr iedzīvotāju skepse rodas tāpēc, ka netiek piedāvāta ieplānoto pasākumu kopaina.

Pašlaik valstī tiek risināti jautājumi, kas skar makroekonomiskus rādītājus, tomēr vienkāršus valsts iedzīvotājus uztrauc cenu pieaugums, kas varētu notikt pēc eiro ieviešanas, teica deputāts. „Pašreizējā likumdošana nenodrošina iespēju kontrolēt cenu pieaugumu, tāpēc nav brīnums, ka daudzas lielas kompānijas sāk par to runāt. Vairāku valstu konstitūcijās atrunāts, ka Centrālai bankas jākontrolē cenu pieaugums, mums šīs normas nav. Tādēļ vai nu jāmaina konstitūcija, vai kādā citā veidā jāuzlabo likumdošanas bāze”, - atzīmēja deputāts.

Komentējot agrāk izskanējušo prognozi, ka pēc eiro ieviešanas kredīti kļūs lētāki, D.Rodionovs atzīmēja, ka valsts ietaupīs, konvertējot kredītus, kas tiek atmaksāti, tomēr diez vai valsts iedzīvotāji ievērojami ietaupīs.

D.Rodionovs izteica cerību, ka likums tiks pārstrādāts, bet valsts prezidents Andris Bērziņš, ar kuru SC frakcijas deputāti tikās 5.decembrī, rīkosies saprātīgi un kontrolēs eiro ieviešanas procesu Latvijā.

Jāatzīmē, ka agrāk premjerministrs Valdis Dombrovskis izteicās, ka eiro ieviešana sekmēs ekonomikas attīstību. Savukārt Latvijas bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs ir pārliecināts, ka pāreja uz eiro nav naudas reforma, un eiro ieviešanas procesā iedzīvotāji neko nezaudēs, valstī tiks radītas darba vietas, palielinātas investīcijas, iespējams pieaugs darba algas. Latvijas vienreizēji izdevumi sakarā ar pāreju uz eiro nepārsniegs 150 miljonus latu, pārliecināts finanšu ministrs Andris Vilks.

Likuma par eiro ieviešanu izskatīšana otrajā lasījumā, kas kļūs par pēdējo lasījumu, jo projekts tiek uzskatīts par steidzamu, paredzēta 2013.gada 31.janvārī.


Написать комментарий