Ražotāju cenas rūpniecībā gada laikā augušas par 3,2%

foto delfi.lv
foto delfi.lv

2012.gada novembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada novembri, kopējais ražotāju cenu līmenis rūpniecībā palielinājās par 3,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Ražotāju cenas vietējā tirgū realizētajai produkcijai pieauga par 4,3%, bet eksportētajai - par 2%.

Ietekmīgākie cenu pieaugumi bija vērojami elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā (par 6,6%), pārtikas produktu ražošanā (par 4,9%), datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā (par 21,2%). Savukārt lielākā pazeminošā ietekme uz kopējo ražotāju cenu līmeni bija cenu samazinājumam metālu ražošanā (par 2,5%).

Novembrī salīdzinājumā ar oktobri ražotāju cenas samazinājās par 0,2%. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai vidējais ražotāju cenu līmenis palielinājās par 0,2%, bet eksportētajai produkcijai ražotāju cenas samazinājās par 0,6%.

Lielākā paaugstinošā ietekme uz kopējo ražotāju cenu indeksu bija cenu pārmaiņām pārtikas ražošanā (par 1%), apģērbu ražošanā (par 2,5%), gatavo metālizstrādājumu ražošanā (izņemot mašīnas un iekārtas) (par 1%).

Savukārt lielākā pazeminošā ietekme bija cenu samazinājumam koksnes un koka izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā (par 1,9%), elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā (par 0,7%).

 


Темы: , , , , ,
Написать комментарий