Ministrs: Vācija nekad vairs neatgriezīsies pie kodolenerģijas

foto: energysafe.ru
foto: energysafe.ru

Vācija, kas tuvāko desmit gadu laikā apņēmusies slēgt visus valstī darbojošos kodolreaktorus, nekad vairs neatgriezīsies pie enerģijas ieguves atomelektrostacijās, apgalvo Vācijas Vides ministrs Peters Altmeiers (Peter Altmaier).

P. Altmaiers šādu apgalvojumu izteicis, atvairot Eiropas Savienības (ES) Enerģētikas komisāra Gintera Etingera (Günther Oettinger) pausto neticību, ka Vācijas apņemšanās atteikties no kodolenerģijas realizēsies. Laikrakstam Rheinische Post G. Etingers pauda, ka Vācijā vēl pēc četrdesmit gadiem būs kodolenerģija.

«Es neredzu ticamu iemeslu, kas varētu nodrošināt kodolenerģijas atdzimšanu Vācijā,» pretējās domās ir Vācijas vides ministrs.
Jau vēstīts, ka kodolenerģija un atteikšanās no tās pēdējā laikā ir kļuvusi par diskusiju iemeslu Vācijas sabiedrībā. Pēc Fukušimā, Japānā, notikušās katastrofas Vācija slēdza septiņus vecus kodolreaktorus, aizpildot elektroenerģijas deficītu ar importu. Pirms tam Vācijā vairāki desmiti tūkstošu cilvēku piedalījās protesta akcijā pret toreizējiem Vācijas valdības plāniem pagarināt kodolspēkstaciju izmantošanu. Savukārt jau dažus mēnešus vēlāk izskanēja viedoklis, ka atjaunojamo enerģijas resursu infrastruktūras izveides plāns var kļūt par dārgāko kļūdu valsts enerģētikas vēsturē – paredzētās investīcijas var sāpīgi ietekmēt vāciešu maciņu. Tika lēsts, ka trīs cilvēku liela vāciešu ģimene elektrības rēķinos papildus samaksās 175 eiro, lai valsts izveidotu atjaunojamās enerģijas infrastruktūru. 

Enerģētikas eksperti aprēķinājuši, ka Vācijas atjaunojamo energoresursu programma līdz 2030. gadam izmaksās 300 miljardus eiro.


Написать комментарий