Norūdīšanas entuziasti: ir par maz vienreiz gadā nirt āliņģī

foto: gorod.lv
foto: gorod.lv

Ziemā, kad ārā ir sali, ne visi vēlas iet ārā, nerunājot jau par niršanu āliņģī. Mūsu pilsētā ir norūdīšanās entuziasti, kuri ne tikai atbalsta veselīgo dzīves veidu, bet arī iesaka to saviem draugiem un paziņām.

Gorod.lv ir palaimējies būt klāt, kad entuziastu grupa piecu cilvēku sastāvā – Tatjana, Ruslans, Andrejs, Māris, Vitālijs – veica norūdīšanos. Viņi nodarbojas ar rūdīšanu ūdenī jau divus gadus, un pa šo laiku nav slimojuši.

Entuziastu vidū ir topošais fizioterapeits, Tatjana pavēstīja kā pareizi norūdīties un kam no medicīnas viedokļa tāda veida norūdīšanās nav ieteicama.
„Ir maldinošs uzskats par to, ka cilvēks, vienu reizi ienirstot āliņģī, visu gadu neslimos. Tāda veida norūdīšanās pieprasa sistemātisku pieeju, tam ir jāgatavojas, pieradinot organismu aukstajam ūdenim. Ieteicams pazemināt ūdens temperatūru pakāpeniski, sākot no rudens, ja ir vēlme ziemā nirt āliņģī. Tas jādara katru dienu, vai vismaz vienreiz nedēļā norūdīt organismu ar auksto ūdeni.

Ir vairākas metodes kā to panākt, var iziet uz balkonu īsbiksēs, var noberzties ar auksto ūdeni, vēlāk arī laistīties ar to. Var mēģināt ar basām kājām skraidīt pa sniegu un tikai tad uzsākt niršanu āliņģī. Nirt var tikai tad, kad organisms ir pieradināts tāda veida apstākļiem.

Ir vairākas procedūras, kuras paredz niršanas gaitu un arī apģērbu. Nevar pieļaut, lai uz apģērba būtu siksniņas, lentītes, jo vajag maksimāli ātri izģērbties un pēc tam apģērbties. Ūdenī atrasties var ne vairāk par divām minūtēm, jauniņajiem – 10-15 sekundes.

Kad cilvēks nirst ļoti aukstā ūdenī, organisms pārdzīvo stresu, virsnieru dziedzeris izstrādā adrenalīnu, vēlāk endorfīnu - laimes hormonu. Izmestā adrenalīna daudzums asinīs ir ļoti liels, tāpēc nenorūdītiem cilvēkiem pēc niršanas rodas šī hormona deficīts, rezultātā imunitāte paliek vājāka un cilvēks saslimst.

Tie, kuri nirst aukstajā ūdenī izbauda siltumu, nevis aukstumu, jo organisms šajā procesā uzsāk mobilizāciju, tas ir, palielinās elpošanas ritms, sirds sāk sisties ātrāk, zemādas asinsvadi sašaurinās, rezultātā cilvēks sajūt siltumu.

Ja norūdīties regulāri, tad pateicoties adrenalīnam imunitāte paliek izturīgāka tieši tāpēc norūdīti cilvēki neslimo ar elpošanas orgānu slimībām.

Nav ieteicams norūdīties cilvēkiem, kam ir hipertonija, cukura diabēts, kardio slimības, dzimumorgānu, nieru iekaisumi vai rodas muskuļu spazmi un krampji. Nav ieteicams arī bērniem tādā veidā norūdīties, jo viņiem nav attīstīta termoregulācijas sistēma,” norāda Tatjana.



Написать комментарий