Biržas vadītāja: algu palielināšana lielajos valsts uzņēmums ir pāragrs solis

foto: bnn-news.com
foto: bnn-news.com

Lai gan atalgojums valsts uzņēmumu vadītājiem nav atbilstošs, nesen notikusī būtiskā algas palielināšana atsevišķos uzņēmumos ir nepārdomāts un pāragri sperts solis, trešdien Latvijas Radio sacīja biržas NASDAQ OMX Riga valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne.

Atalgojums augstākajiem vadītājiem nav atbilstošs starptautiskajai praksei, tam cik nozīmīgi šie uzņēmumi ir Latvijas ekonomikai, bet algu līmenis starp valsts uzņēmumiem ir diezgan atšķirīgs. Tāpat liela daļa uzņēmumu strādā konkurences apstākļos, atgādināja Auziņa-Melalksne.


Tomēr nesen notikusī būtiskā algu palielināšana lielajos uzņēmumos liekot uzdot jautājumus. Algas palielinātas decembra beigās, kad vēl nav pieejami uzņēmumu gada pārskati, nav noticis arī uzņēmumu izvirzīto un sasniegto mērķu izvērtējums. Tāpēc tas ir pāragri sperts solis, jo bija nepieciešams konkrētāks pamatojums un izvērtējums.

Algu palielināšana arī nav pietiekami izskaidrota un šādi "gājieni grauj gan uzņēmuma tēlu, gan personīgo motivāciju. Tie demotivē arī citus cilvēkus, kas varētu šos amatus ieņemt nākotnē," norādīja Biržas vadītāja.

Jau ziņots, ka lai gan valdība novembra nogalē nolēma, ka būs atļauts būtiski palielināt valsts uzņēmumu vadītāju algas, janvārī, kad vairākos uzņēmumos tas ir izdarīts, premjers ar to nav mierā un liek algu celšanu pārskatīt, bet ekonomikas ministrs pauž, ka pirms algu kāpuma būtu jāpabeidz valsts uzņēmumu pārvaldes reforma.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) atbildīgajām ministrijām uzdevis pārskatīt algu palielināšanu dažās valsts kapitālsabiedrībās un piedāvāt "piezemētāku risinājumu".

Premjers saprotot, ka atsevišķās kapitālsabiedrībās atalgojums ir zems un problēmas jārisina, taču neatbalsta risinājumu "trekno gadu stilā", kad algas tiek palielinātas vairākas reizes. Premjers uzdevis satiksmes, ekonomikas, zemkopības un veselības ministrijām ņemt vērā esošo situāciju un izvēlēties piezemētākus risinājumu atalgojuma palielināšanai. Tas nozīmē, ka tajos uzņēmumos, kur atalgojums jau būtiski palielināts, to nāksies samazināt.

Kā ziņots, pagājušā gada nogalē algas paaugstinātas arī AS "Latvenergo" un "Latvijas Autoceļu uzturētājs" vadībai sestdien vēstīja Latvijas Radio. Savukārt Latvijas televīzijā iepriekš vēstīja, ka ar šo gadu ievērojami pieaugušas arī AS "Latvijas Dzelzceļš" (LDZ)vadības algas.

Arī "Latvijas valsts mežu" valdei kopš pagājušā gada nogales ir pieaudzis atalgojums, noskaidroja Latvijas Radio. Šīs akciju sabiedrības kapitāldaļu turētāja - Zemkopības ministrija - atļāva uzņēmuma valdes priekšsēdētājam Robertam Strīpniekam un pārējiem trim valdes locekļiem pildīt arī citus amatus. Līdz šim valdes locekļi uz rokas saņēma nepilnus trīs tūkstošus latu mēnesī, bet tagad tam klāt ik mēnesi saņems no 3500 līdz 6000 latu.


Написать комментарий