Deputāti aicina ES cīnīties ar bioloģisko pirātismu

foto: eavi.eu
foto: eavi.eu

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti aicina Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis apkarot “biopirātismu” jeb "bioloģisko pirātismu" - daudznacionālo uzņēmumu paradumu patentēt un komercializēt jaunattīstības valstīs iegūtus ārstnieciskos augus un tradicionālos dziedniecības līdzekļus, bet nedalīties ieguvumos ar šo valstu sabiedrībām.

Kā portāls "Delfi" uzzināja EP, šādu nostāju otrdien pieņemtajā rezolūcijā pauduši EP deputāti, norādot, ka „bioloģiskais pirātisms" ir prakse, kas ietver pirmiedzīvotāju tradicionālo zināšanu vai ģenētisko resursu patentēšanu un tirgošanu, nesaņemot atļauju no valstīm, kurās šie resursi tiek iegūti un nedaloties peļņā ar šo valstu sabiedrībām. Tas var kavēt šo valstu ekonomisko attīstību un tāpēc ir pretrunā ES attīstības politikas mērķiem.


Kopumā 70% pasaules nabadzīgo iedzīvotāju izdzīvošana un labklājība ir tieši atkarīga no bioloģiskās daudzveidības.

Kaut arī spēkā ir nolīgumi par starptautiski aizsargātām pirmiedzīvotāju tiesībām uz ģenētiskajiem resursiem un tradicionālajām zināšanām, nav noteikti nekādi pasākumi, kas tos ieviestu. Spēkā esošajām intelektuālā īpašuma tiesībām var būt pat nelabvēlīga ietekme, jo tās paredz tradicionālo zināšanu novērtēšanu tikai pēc to tirdzniecības vērtības.

Lai novērstu bioloģisko pirātismu, EP deputāti mudina pieņemt noteikumus, kas ļautu patentu reģistrēt tikai tad, ja patenta pieteicējs var sniegt informāciju par izgudrojuma radīšanā lietoto ģenētisko resursu un tradicionālo zināšanu izcelsmi, un apliecināt, ka atbildīgā valsts iestādes ir sniegušas atļauju un pierādījumu par godīgu ieguvumu sadali.

EP norāda: ES nevajadzētu prasīt jaunattīstības valstīm noslēgt tirdzniecības nolīgumus, kas ir saistīti ar tālejošiem intelektuālā īpašuma standartiem, jo tie nenodrošina tradicionālo zināšanu turētāju vajadzības. Deputāti piebilst, ka ES vajadzētu palīdzēt jaunattīstības valstīm radīt tiesiskus un institucionālus mehānismus, kā arī veidot izpratni par patentu piemērošanas sistēmu.

EP deputāti atzinīgi novērtē Eiropas Komisijas nesen ierosināto regulas projektu, kuras mērķis ir īstenot Nagojas protokolu par to valstu un vietējo kopienu tiesībām, kuras ļauj izmantot savus ģenētiskos resursus un ar tiem saistītās tradicionālās zināšanas.


Написать комментарий