Gripas epidēmija janvāra beigās

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologi norāda, ka gripas aktivitāte Latvijā pieaug, un prognozē, ka jau janvāra beigās tās izplatība varētu sasniegt epidēmijas līmeni.

Gripas aktivitāte Latvijā, līdzīgi kā citās Eiropas valstīs, pieaug, par ko liecina gripas monitoringā iekļauto ārstu (67 ģimenes ārsti) un iestāžu (11 slimnīcu) sniegtie dati, lai gan līdz šim saslimstība bijusi zemā līmenī, Neatkarīgajai stāsta Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC). Klīniski gan iepriekšējā nedēļā Latvijā reģistrēti tikai četri gripas gadījumi: viens Jelgavā un trīs Rīgā, kas nozīmē, ka gripas intensitāte joprojām ir zema – vidēji četri gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Savukārt dati no gripas novērošanā iekļautajām slimnīcām liecina, ka ar diagnozi «gripa» nedēļas laikā stacionēti 13 pacienti (visvairāk Rīgā – 11 pacienti, kā arī divi Daugavpils slimnīcā), bet ar diagnozi «gripas izraisīta pneimonija» – 12 pacienti (Jelgavā – astoņi pacienti, kā arī Rīgā – četri).

Rīgas Austrumu slimnīcas laboratorija nedēļas laikā elpceļu infekciju gadījumos izmeklējusi 136 klīniskos paraugus, no tiem 14 noteikti gripas vīrusi: septiņi A tipa un septiņi B tipa gripas vīrusi. Kopš sezonas sākuma analīžu paraugos kopumā atklāts 61 gripas vīruss, lielākoties A tipa gripas vīrusi. Ar citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām ambulatorajās iestādēs vērsušos pacientu skaits pieaudzis par 35 procentiem un vidēji bija 1179 uz 100 000 iedzīvotāju. SPKC speciāliste Laura Ševčenko norāda, ka Pasaules Veselības organizācijas Eiropas reģiona valstīs gripas aktivitātes līmenis ir bijis neviendabīgs – plaša izplatība tika novērota galvenokārt rietumu un ziemeļu reģiona teritorijās (Francija, Beļģija, Dānija, Luksemburga, Īrija, Lielbritānija, Norvēģija). Kopumā gripas aktivitāte pakāpeniski pieaug. Turpina cirkulēt A (H1N1) un A (H3N2) gripa vīrusi, kā arī B tipa gripa. Savukārt Latvijā turpina izplatīties vīrusi, kas bija aktuāli arī pērn – proti, 2009. gada pandēmijas vīruss A/California/07/09 (H1N1), A/Victoria/361/11(H3N2), kā arī B tipa gripas vīrusi. SPKC gan atzīst, ka par sagaidāmās epidēmijas smagumu vēl agri spriest.
***
Gripas pazīmes
Pēkšņs sākums, galvassāpes, drudzis, paaugstināta temperatūra, kaulu laušanas sajūta, aizlikts deguns bez iesnām un sauss, rejošs klepus


Темы: , , , ,
Написать комментарий