Latvijas pilsoņu laulības ar trešo valstu piederīgajiem: Īrijā «topā" pakistānieši

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Aizvadītajā gadā Īrijā 108 Latvijas pilsoņi ir reģistrējuši laulību ar trešo valstu pilsoņiem, visvairāk – ar Pakistānas pilsoņiem, liecina Latvijas vēstniecības Īrijā apkopotā informācija.

Ar Pakistānas pilsoņiem noslēgtas 56 laulības, 16 laulības ar Bangladešas pilsoņiem un 15 laulības ar Indijas pilsoņiem.


Par šādām aktualitātēm šonedēļ vēstniecība arī informēja Latvijas iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski (RP), kurš apmeklēja Dublinu un tikās ar Latvijas Republikas vēstniecības Īrijā Latvijas vēstnieku Īrijā Pēteri Elfertu. Amatpersonas pārrunāja Latvijas un Īrijas sadarbību iekšlietu jomā, fiktīvo laulību un cilvēktirdzniecības upuru problemātiku.

Vēstnieks informēja ministru par fiktīvo laulību problēmas praktiskajiem aspektiem un specifiku Īrijā. Amatpersonas atzina, ka jāstiprina abu valstu policiju sadarbība, lai ierobežotu fiktīvās laulības, kurās iesaistās Latvijas pilsoņi, un sauktu pie kriminālatbildības personas, kuras nodrošina trešo valstu pilsoņiem iespēju uzturēties arī Eiropas Savienībā, tai skaitā Īrijā.

Jau ziņots, ka pēdējā laikā fiktīvās laulības kļūst par aizvien aktuālāku problēmu, saskaņā ar Latvijas vēstniecības Īrijā apkopoto informāciju, pēdējo piecu gadu laikā fiktīvām laulībām piekritušas vairāk nekā 1000 sievietes no Latvijas, un 2012.gadā arī pieaudzis palīdzības meklētāju skaits nevalstiskajā organizācijā "Patvērums. Droša māja".

Īrijas likumdošana joprojām ir liberāla, un Īrijas Augstākā tiesa aizliedza policijai iejaukties personu, kas nav ES pilsoņi, laulības noslēgšanā ar mērķi iegūt uzturēšanās atļauju. Savukārt Latvijai Īrijas varas iestādes ieteikušas veikt preventīvo darbību, skaidrojot fiktīvo laulību sekas.

Pēdējos gados Īrijā un Lielbritānijā pieaudzis gadījumu skaits, kad laulībā stājas Austrumeiropas sievietes ar vīriešiem no Āzijas vai Āfrikas, lai tie iegūtu uzturēšanās atļauju Eiropas Savienībā. Pēc Īrijas varasiestāžu aplēsēm, aptuveni 15% no valstī noslēgtajām civilajām laulībām varētu būt fiktīvas laulības.


Написать комментарий