VUGD padomi aukstam laikam

foto: apollo.lv
foto: apollo.lv

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta  (VUGD) pieredze liecina, ka aukstajā laikā strauji pieaug reģistrēto ugunsgrēku skaits un lielākajai daļai no šiem ugunsgrēkiem iespējamais iemesls ir saistīts ar cilvēku vēlmi sasildīties – bojātu, nepareizu vai neuzmanīgu apkures ierīču lietošanu, kā arī neuzmanīgu rīcību ar atklātu uguni.

Lai sildīšanās šajā aukstajā laikā nebeigtos ar lielu nelaimi, VUGD aicina:

• Neizmantot bojātas apkures un sildierīces un dūmvadus;
• Nepārkurināt krāsnis;
• Ejot gulēt vai ārā no mājas, pārliecināties, ka krāsnī liesmas ir pilnībā nodzisušas, kā arī visi sildītāji ir izslēgti un svecītes nodzēstas;
• Neatstāt bez uzraudzības iekurtas apkures ierīces, ja to neatļauj tehniskās ekspluatācijas noteikumi;
• Nepārslogot elektroinstalācijas, vienlaicīgi darbinot vienu vai vairākus sildītājus un citas elektroierīces;
• Neatstāt uz apkures un sildierīcēs degtspējīgus priekšmetus, nežāvēt apģērbu, malku, apavus utt.
• Neizmantot iekuršanai īpaši viegli uzliesmojošus šķidrumus, izņemot speciāli šim nolūkam paredzētos;
• Nenovietot kurināmo un citus degtspējīgus materiālus kurtuves atveres priekšā tuvāk par 1,2 metriem;
• Ja ir aizsalušas ūdens caurules, iesalusi šķūnīša vai garāžas atslēga, nemēģiniet to atkausēt ar atklātu uguni.

Tā kā aukstajā laikā notiek vairāk ugunsgrēku ar traģiskām sekām, jo tie notiek vakarā un naktī un netiek laicīgi pamanīti, VUGD aicina iedzīvotājus savā mājoklī uzstādīt dūmu detektorus.  Analizējot VUGD statistiku par ugunsgrēkiem dzīvojamās ēkās, var secināt, ka aptuveni puse ugunsgrēkos bojāgājušo miruši nevis no fiziskiem apdegumiem, bet gan no saindēšanās ar toksiskiem produktiem, kas rodas, sadegot mājoklī esošajiem sadzīves priekšmetiem un mēbelēm. Pie tam lielākā daļa bojāgājušo nosmakuši dūmos vai sadeguši atrodoties savās guļamistabās.

Praktiskais risinājums kā samazināt šāda veida bojāgājušo skaitu ir dzīvojamo telpu aprīkošana ar tehniskām iekārtām, kas brīdinātu cilvēkus par izcēlušos ugunsnelaimi un tādejādi ļautu tiem paspēt pamest degošās telpas. Visefektīvākais tehniskais risinājums cilvēku aizsardzībai no uguns ir ierīkot dzīvoklī ugunsgrēka autonomo dūmu detektoru (reaģē uz dūmiem). Tie ir viegli uzstādāmi un ar skaņas signālu paziņos par sadūmojumu vai augstu temperatūru mājoklī.


Темы: , , , ,
Написать комментарий