Francija «nodokļu bēgļu» dēļ zaudē 80 miljardus eiro gadā

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Katru gadu nodokļu "optimizācijas dēļ" Francijas valsts kasei garām aizplūst apmēram 60 – 80 miljardi eiro jeb piekto daļu no budžeta, ziņo "rfi.fr". Par to liecina vakar publicētais Francijas valsts kases ziņojums par budžetu.

Lai izvairītos no nodokļiem, uzņēmumi un privātpersonas algo īpašas aģentūras, kas nodarbojas ar "nodokļu optimizāciju". Turklāt ar katru gadu budžeta zaudējumi palielinās. Iepriekšējās valsts finanšu darbinieku arodbiedrības ziņojums liecina, ka 2007.gadā budžeta zaudējumi bijuši vien robežās no 42 līdz 50 miljardiem eiro. Citiem vārdiem sakot, jo vairāk nodokļu Francijā tiek ieviests, jo vairāk franču no tiem bēg, rezumē "rfi.fr".

Katru gadu nodokļu policija atklāj, ka nodokļu ārpus valsts robežām nelikumīgi deklarē 150 – 200 turīgo iedzīvotāju, kuri reāli dzīvo Francijā. Patiesais nodokļu bēgļu skaits ir vēl lielāks. Taču valsti krāpj ne tikai ne tikai bagātie. Daudzi sīki uzņēmumi "optimizē", piemēram, pievienotās vērtības nodokli, tā radot valstij zaudējumus desmit miljardu eiro apmērā.

Tiesa, valsts finanšu darbinieku arodbiedrība atgādina, ka valstij ik gadu izdodas atgriezt apmēram trīspadsmit piecpadsmit miljardus eiro. "Mēs varētu vairāk, taču… mums trūkst naudas," uzsver arodbiedrības pārstāvji.

Laikā no 2002. Līdz 2013.gadam taupības nolūkos nodokļu inspektoru skaits Francijā ir samazināts par 26 tūkstošiem cilvēku.


Написать комментарий